"Rampenfonds maakt problemen nog groter"
nieuwsVolgens Dirk Both is de zaak aan het rollen gegaan nadat een ambtenaar oordeelde dat er geen vergoeding moest betaald worden voor maïspercelen die wel te drassig waren om te oogsten, maar die niet onder water hadden gestaan. "Daarop is men alle vergoedingen gaan terugvorderen. Alle boeren met maïs- en bietenpercelen in het Schulensbroek hebben een terugvordering gekregen. Zo zijn we twee keer het slachtoffer".
"De wet op het Rampenfonds spreekt duidelijk van een rechtstreeks verband tussen de oorzaak en de geleden schade", aldus Greet Staels, attaché van de directie Rampenschade bij Binnenlandse Zaken. "Hier is sprake van een menselijke tussenkomst. Van drie boeren wordt nu 34.400 euro teruggevorderd. Een vierde dossier is nog in behandeling. De som ligt in de lijn van de andere drie".
Veroordeelde landbouwers kunnen in beroep gaan bij het Hof van Cassatie. Als dat procedurefouten vaststelt, moet de zaak weer naar het Hof van Beroep. "Dat zie ik niet zitten", zegt Dirk Both. "Ik ga een afbetalingsplan aanvragen. Het is lente en ik moet zaaien, planten, bemesten. Meteen 22.000 euro op tafel leggen, kan ik niet".
Volgens journalist Gert Reynders speelt de overheid een dubieuze rol. "Op deze manier maakt het Rampenfonds de problemen van de mensen alleen groter. Uiteraard hebben de boeren in kwestie het ontvangen geld weer geïnvesteerd in hun bedrijf. Dat geld nu terugvorderen, kan de doodsteek betekenen. Het minste wat je kan verwachten, is dat het Rampenfonds zorgvuldig omspringt met het uitbetalen van de vergoedingen".