nieuws

Proefcentrum Kruishoutem viert 25-jarig bestaan

nieuws
Het Provinciaal Proefcentrum van Kruishoutem beschikt over een 25-koppige ploeg die aardappel- en groentetelers adviseert in hun streven naar steeds betere kwaliteit. De medewerkers onderzoeken nieuwe teelt- en bemestingstechnieken, voeren rassenproeven uit en ontwikkelen milieuvriendelijke methoden om ziekten en insectenplagen te bestrijden. Morgen viert het proefcentrum zijn 25-jarig bestaan. Bij die feestelijke gelegenheid worden nieuwe uitrustingen, een nieuwe multifunctionele loods en serres in dienst genomen.
16 mei 2002  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Het Provinciaal Proefcentrum van Kruishoutem beschikt over een 25-koppige ploeg die aardappel- en groentetelers adviseert in hun streven naar steeds betere kwaliteit. De medewerkers onderzoeken nieuwe teelt- en bemestingstechnieken, voeren rassenproeven uit en ontwikkelen milieuvriendelijke methoden om ziekten en insectenplagen te bestrijden. Morgen viert het proefcentrum zijn 25-jarig bestaan. Bij die feestelijke gelegenheid worden nieuwe uitrustingen, een nieuwe multifunctionele loods en serres in dienst genomen.

Een kwarteeuw geleden wilden de groentetelers uit de regio van Kruishoutem hun aanbod concentreren en de afzet stimuleren. Dus werd een veiling opgericht. De volgende prioriteit van diezelfde telers was een verruiming en kwalitatieve verbetering van het aanbod. En dus kwam er een proefbedrijfje. Vandaag is het uitgegroeid tot een dynamisch proefcentrum dat niet enkel onderzoek uitvoert naar groenten, maar sinds 1992 ook naar aardappelen.

In 2000 werd een nieuw investeringsdossier goedgekeurd voor onder meer een nieuwe loods en serres. Vanaf morgen biedt het proefcentrum officieel onderdak aan een smaaklokaal, een labo, kantoor- en vergaderruimten. Bovendien wordt nog dit jaar de aankoop van bijkomende grond voorzien met het oog op een aangepaste proefveldwerking met voldoende ruime vruchtafwisseling.

Nieuwe investeringen blijven nodig om de vragen van de telers te kunnen beantwoorden. "De telers zijn steeds beter opgeleid. Hun vragen en problemen worden dus steeds complexer. Soms moeten we zelfs universiteiten inschakelen om oplossingen te kunnen aanbieden", aldus directeur Eddy Volckaert.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek