Primeurtomaten geven kansarme moeders duw in de rug

Op de Mechelse veilingen in Sint-Katelijne-Waver zijn maandag de eerste tomaten van de nieuwe oogst verhandeld. De opbrengst van de veiling werd verdubbeld en geschonken aan de de vzw Moeders voor Moeders uit Borgerhout. In totaal kreeg de organisatie, die kansarme moeders helpt, 3.596 euro. De primeurtomaten werden aangevoerd door een tuinder uit Kontich.
26 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Op de Mechelse veilingen in Sint-Katelijne-Waver zijn maandag de eerste tomaten van de nieuwe oogst verhandeld. De opbrengst van de veiling werd verdubbeld en geschonken aan de de vzw Moeders voor Moeders uit Borgerhout. In totaal kreeg de organisatie, die kansarme moeders helpt, 3.596 euro.

De primeurtomaten werden aangevoerd door tuinder Louis Scheers uit Kontich. De drie kisten van in totaal 18 kilogram brachten 1.798 euro op. Ze werden gekocht door firma's uit Gent, Oevel (Westerlo) en Sint-Katelijne-Waver, die de primeurprijs van 99,9 euro per kilogram betaalden. De tomaten behoren tot het segment Flandria Prince, wat betekent dat het losse exemplaren zijn met een dieprode kleur.

De groenten zijn er later dan vorig jaar. Toen werden de eerste tomaten al op 7 januari verkocht. In 2008 werden op de Mechelse veilingen meer dan 85 miljoen kilogram losse tomaten en 37 miljoen trostomaten aangeleverd. De gemiddelde prijs bedroeg toen respectievelijk 0,73 en 0,88 euro per kilogram.

Belgische tomaten zijn bijna het hele jaar door voorradig. Vanaf de maand maart komt het seizoen echt op gang en zijn alle segmenten voorradig. De topaanvoer van de tomaten situeert zich in de maanden juni, juli en augustus. Na de introductie van het Flandria-keurmerk in 1995, gingen de Vlaamse tomatentelers in 1996 nog een stapje verder. Om optimaal te kunnen voldoen aan de specifieke wensen van de consument, splitsten de Vlaamse telers de Flandria-tomaten op in diverse op de markt afgestemde segmenten.

De Vlaamse groenteteelt onder glas was in 2007 goed voor een productiewaarde van 347 miljoen euro. Met een aandeel van 54 procent is de tomaat veruit de belangrijkste teelt in de glastuinbouw.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek