Poldervarken in de kijker op eerste Hoeveweekend
nieuwsOp de hoeve van de Vermeires staat het jaartal 1776 vermeld, in de keldergewelven is zelfs sprake van 1729. "In geschriften gaat de landbouwactiviteit hier terug tot in de jaren 1500", zegt bedrijfsleider Peter Vermeire. Het is in al die jaren de vijfde generatie Vermeire die de boerenstiel verder zet. Met zo'n 60 ha akkerbouw en 180 zeugen bruist het bedrijf van de activiteit.
"We hebben enkel stamboekvarkens van het ras Large White", vertelt Vermeire. "Dieren van dit ras bevinden zich in genetische centra in binnen- en buitenland. Onze specialiteit is dan ook het ontwikkelen van raskruisingen om andere varkensbedrijven van jonge zeugen te voorzien".
Maar op het selectiebedrijf worden ook varkens gewoon opgefokt en afgemest. Na drie jaar onderzoek en smaakproeven hebben de Vermeires een nieuw ras ontwikkeld. Het Poldervarken levert mals en sappig varkensvlees door de specifieke kruising, de voeding met poldergranen en het diervriendelijke productieproces, zo luidt het. Het vlees zal voortaan te verkrijgen zijn in een lokaal circuit met de betere kwaliteitsslagers.
Meer informatie: Het Poldervarken