Plantentuin organiseert activiteiten rond Darwin

Het is vandaag precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin geboren werd, en daarom organiseert de Nationale Plantentuin van Meise een aantal activiteiten rond de ontwerper van de evolutietheorie, die hij overigens ook toepaste op planten. Terwijl wetenschappers voordien planten beschouwden als een groen statisch decor, toonde Darwin aan dat die net als dieren aan de universele wetten van selectie en overleven onderworpen zijn.
11 februari 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Naar aanleiding van het feit dat Charles Darwin op 12 februari 200 jaar geleden geboren werd, organiseert de Nationale Plantentuin van Meise een aantal activiteiten rond de ontwerper van de evolutietheorie, die hij overigens ook toepaste op planten.

Terwijl wetenschappers voordien planten beschouwden als een groen statisch decor, toonde Darwin aan dat die net als dieren aan de universele wetten van selectie en overleven onderworpen zijn. Hij was één van de eerste onderzoekers die het 'gedrag' van planten onderzocht. Daarbij was hij vooral geboeid door de aanpassingen die planten ontwikkelen om te overleven en door de manier waarop planten op hun omgeving kunnen reageren.

Zo weten bijvoorbeeld de wortels van planten perfect wat 'beneden' is, aangezien ze nooit omhoog groeien. Darwin vergeleek de tip van een wortel met de hersenen van lagere diersoorten. Uit fossiele bronnen weten we intussen dat ongeveer 450 miljoen jaar geleden de voorouders van de huidige landplanten het land zijn opgetrokken.

Ter gelegenheid van de verjaardag van Charles Darwin werkte de Plantentuin de evolutiekas, die onder meer het ontstaan vertelt van de 250.000 plantensoorten die we vandaag kennen, opnieuw uit. Op 15 februari en op de zondagen van mei geven gidsen gratis rondleidingen. Op 1 mei gaat in de Plantentuin het Darwin-parcours van start. Tot eind dit jaar kunnen bezoekers dat parcours volgen. Het laat zien hoe Darwin met planten werkte en onze kijk erop veranderde. Voor scholen zijn er ateliers voorzien.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek