Peeters alert voor manoeuvers met chloorkippen
nieuwsDe idee om chloorkippen na tien jaar weer toe te laten op de Europese markt werd eind maart gelanceerd door eurocommissaris voor Industrie Günter Verheugen. Het voorstel kadert in een poging om de handelsrelaties met de VS te verbeteren. Het procédé dat in Amerika wordt toegepast, komt erop neer dat alleen het eindproduct gecontroleerd wordt en dat er een chemische wassing plaatsheeft van de karkassen met een vorm van chloorwater. In Europa daarentegen wordt elke stap in de productieketen streng gecontroleerd. Volgens parlementslid Jos De Meyer (CD&V) zou een toelating van chloorkippen nefast zijn voor zowel de Europese producenten als consumenten.
Peeters benadrukte dat er "heel zorgvuldig moet omgesprongen worden met het volledig liberaliseren van de landbouw". Dat zou volgens de minister-president betekenen dat onze landbouwers met ongelijke wapens moeten strijden tegen andere landbouwers, die niet onderworpen zijn aan dezelfde reglementering. Daarbij werd nog eens verwezen naar de invoer van vlees dat geproduceerd werd met ggo-voeder dat in Europa niet toegelaten is.
Voor dit standpunt krijgt Peeters ook steun uit groene hoek. "Uit recent onderzoek is gebleken dat 81 procent van de Amerikaanse kippen salmonella- en andere ziektekiemen bevatten. In die zin is het zeker terecht om de grenzen te sluiten", aldus Vera Dua, die vastgesteld heeft dat ook daar een grote meerderheid gekant is tegen de plannen van de Commissie. "Er werd me verzekerd dat men vrij optimistisch is met betrekking tot het eindresultaat".(KS)