PCLT blikt terug op 40 jaar mechanisatie
nieuwsPas na de Tweede Wereldoorlog kwam het landbouwonderwijs tot volle ontwikkeling. Voordien leefde de overtuiging dat de boerenstiel het best van vader op zoon kon aangeleerd worden op de eigen hoeve. De toenemende mechanisatie bracht hierin verandering. Omdat de land- en tuinbouwers aanvankelijk niet voorbereid waren op het bedienen en onderhouden van trekkers, melkmachines en dergelijke was er een grote nood aan begeleiding.
Aan de zijde van de landbouwschool in Roeselare ontwikkelde zich een praktijkcentrum waar de boeren zich vanaf 1964 konden bekwamen in de diverse technieken. In 1972 kreeg het centrum de naam PCLT en een zelfstandig statuut. Sindsdien werkte het PCLT nauw samen met Fedagrim, dat permanent de allernieuwste landbouwmachines ter beschikking stelde.
Vandaag is het PCLT één van de vier erkende algemene centra voor naschoolse landbouwvorming in Vlaanderen. In 2003 organiseerde het bijna een vijfde van de door de Administratie Land- en Tuinbouw (ALT) gesubsidieerde cursussen, goed voor 3.540 lesuren. Naast de cursussen over mechanisatie en de technische opleidingen voor varkensboeren is het PCLT ook een belangrijke aanbieder van cursussen over tuinaanleg en boomkwekerij. Het is in praktisch alle sectoren actief, tot zelfs in de biologische landbouw en de imkerij.
Een curiosum in het vormingsaanbod zijn de drie bussen die het PCLT ingericht heeft als computerklas. Op die manier brengt het vormingscentrum de informaticacursussen tot bij de boer. In 2002 werd dit project nog genomineerd tijdens de Grote Leerweek.
Vier decennia lang was Daniël Bonte de drijvende kracht achter het PCLT. Enkele maanden geleden nam hij afscheid als directeur van het centrum. Aan het slot van de viering werd hij uitgebreid bedankt voor bewezen diensten.