nieuws

Oxfam wil fair trade inzetten tegen de voedselcrisis

nieuws
Als reactie op de de voedselcrisis pleit Oxfam-Wereldwinkels voor beleidsmaatregelen die eerlijkere handelsverhoudingen en duurzame landbouw mogelijk maken. "Pak de voedselcrisis structureel aan", luidt het advies. Tegelijk wijst de ngo op het belang van ondersteuning voor fair trade als een concreet, alternatief productie- en handelsmodel.
8 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58

Als reactie op de stijgende voedselprijzen en de voedselcrisis in armere landen pleit Oxfam-Wereldwinkels voor beleidsmaatregelen die eerlijkere handelsverhoudingen en duurzame landbouw mogelijk maken. "Pak de voedselcrisis structureel aan", luidt het advies. Tegelijk wijst de ngo op het belang van ondersteuning voor fair trade als een concreet, alternatief productie- en handelsmodel.

Oxfam-Wereldwinkels stelt vast dat er na de voedselcrisis van 2008 een nieuwe periode van sterke voedselonzekerheid is aangebroken. Vooral de arme voedselimporterende landen voelen de klappen. "Voeding neemt een zeer grote hap uit het gezinsbudget van de armsten en kan tot 70 à 80 procent van hun inkomen opslorpen", zegt politiek diensthoofd Saar Van Hauwermeiren.

Als fairtradebeweging pleit Oxfam voor structurele beleidsmaatregelen die eerlijkere handelsverhoudingen en duurzame landbouw mogelijk maken. De ngo acht meer regulering noodzakelijk want "de voedselcrisis gaat over machtsverhoudingen, over wie de productiemiddelen in handen heeft en over wie beslist hoe en voor welke markt er geproduceerd wordt". Daarom vraagt zij om een betere regulering van investeringen, handel, landbouwmarkten en financiële markten en een rechtvaardig klimaatbeleid.

"Fair trade ondersteunt landbouwcoöperatieven waardoor de onderhandelingspositie van de kleinschalige landbouwers in de keten versterkt wordt", verklaart Van Hauwermeiren. Door de opbouw van een eerlijke handelsrelatie op lange termijn worden producenten in staat gesteld om hun investeringen te plannen. De fairtradepremie zorgt daarenboven nog voor een sociale versterking van de lokale gemeenschap.

"Door de fairtradecriteria op economisch, sociaal en ecologisch vlak wordt de landbouwproductie in duurzame richting ondersteund", vult zij aan. Schokken kunnen daardoor beter opgevangen worden. Een stabiel inkomen in een context van hoge prijsvolatiliteit maakt het mogelijk voor boeren om te blijven investeren in duurzame productiesystemen.

"Duurzame landbouwsystemen besteden aandacht aan de diversificatie van teelten en aan gemengde teelten, dit in tegenstelling tot de grootschalige monoculturen", stelt de ngo. Op die manier zet de productie voor export de lokale voedselvoorziening niet onder druk. De voedselcrisis gaat ook over een waardig inkomen om te kunnen voorzien in de voedselbehoefte. Want de boeren moeten ook een belangrijk deel van hun voedsel en landbouwinputs kunnen aankopen.

"De vorige voedselcrisis heeft aangetoond dat de achtergestelde producent niet veel voordeel ziet van de prijsstijgingen, die vooral worden afgeroomd door tussenhandelaars", betreurt Van Hauwermeiren.  Daarom wijst Oxfam-Wereldwinkels op het belang om fair trade als een concreet, alternatief productie- en handelsmodel te ondersteunen. "Zeker nu, in de context van de voedselcrisis en toenemende druk op ecosystemen, land en water, heeft dit meer dan ooit zin", luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek