"Overstromingsgebieden toetsen aan impact op landbouw"
nieuwsIn de reeks hoorzittingen over het waterbeleid in het Vlaams parlement, bracht Boerenbond dinsdag zijn visie op het Vlaamse waterbeleid. De landbouworganisatie zal de nood aan een goede ruiming van waterlopen benadrukken. “Als er geen alternatief is voor overstromingsgebieden, dan moet men bij de inplanting rekening houden met de impact op landbouw en een vergoedingssysteem voorzien”, luidt het.
Boerenbond ziet de gebrekkige ruiming van waterlopen als één van de belangrijkste knelpunten in het waterbeheer waardoor heel wat wateroverlast ontstaat. Dit probleem stelt zich volgens Boerenbond zeker in en rond gebieden van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). “Waterbeheerders krijgen in VEN-gebieden steeds meer het verbod om waterlopen degelijk te ruimen. Gevolg is dat al het water uit de bovenloop gestremd wordt. Dit leidt in periodes van hevige regenval regelmatig tot overstromingen vooral in de gebieden die palen aan de betrokken natuurgebieden”, verklaart de landbouworganisatie. Hierdoor lijden landbouwers schade zodat Boerenbond voorstander is van een efficiënt en degelijk waterbeheer, dat rekening houdt met de noden van alle omliggende grondgebruikers.
Boerenbond stelt vast dat er momenteel heel wat initiatieven lopen om gecontroleerde overstromingsgebieden aan te leggen. De uiteindelijke keuze tussen een aantal potentiële overstromingsgebieden zou moeten gebeuren op basis van een landbouweffectenrapport, stelt de organisatie, want het kan niet dat landbouwgronden onder water gezet worden omdat het de goedkoopste oplossing is. “Het integraal waterbeleid voorziet een eenmalige vergoeding voor de overstromingsgebieden die afgebakend zijn in de beheerplannen maar een flankerend beleid bestaat niet. Voor andere overstromingsgebieden is er zelfs geen enkel vergoedingssysteem voorzien”, laakt Boerenbond. Als voorstel tot oplossing vraagt zij dat de overheid het principe van blauwe diensten verder zou uitwerken.
Bij de afkoppeling van de regenwaterafvoer van de riolering dringt Boerenbond erop aan de nieuwe lozingspunten van regenwater zorgvuldig te plannen, rekening houdend met de activiteiten in de omgeving. Zo moet vermeden worden dat bij piekdebieten nieuwe problemen ontstaan op die plaatsen waar het regenwater in de waterlopen wordt geloosd. Tot slot is Boerenbond voorstander van het verder zetten van een erosiebeleid dat beroep doet op vrijwillige en stimulerende maatregelen: het aantal beheerovereenkomsten erosie zit namelijk in stijgende lijn en het areaal steeg in 2009 met 46 procent tegenover 2008. “De uitvoering van de gemeentelijke erosiebestrijdingplannen zit nog in een startfase en kan pas geëvalueerd worden wanneer ze effectief uitgevoerd zijn”, geeft Boerenbond nog mee.