nieuws

"Overlevers zullen meestal moeten groeien"

nieuws
Om de zuivelsector gezond te houden, zullen zowel de industrie als de veehouders nog efficiënter moeten werken. Bedrijven die willen blijven voortbestaan, zullen meestal moeten goeien. Dat is een van de conclusies van een gezamenlijk rapport van het Nederlandse Landbouweconomisch Instituut en het Praktijkonderzoek Veehouderij.
2 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Om de zuivelsector gezond te houden, zullen zowel de industrie als de veehouders nog efficiënter moeten werken. Bedrijven die willen blijven voortbestaan, zullen meestal moeten goeien. Dat is een van de conclusies van een gezamenlijk rapport van het Nederlandse Landbouweconomisch Instituut en het Praktijkonderzoek Veehouderij.

De Nederlandse zuivelsector scoort goed binnen de EU dankzij de hoge melkgift per koe, de vakbekwaamheid, een goede infrasturctuur en efficiënte zuivelondernemingen. Maar dat is niet voldoende om te kunnen concurreren op kostprijs. Dit verklaart de zwakke positie in exportlanden als Saoedi-Arabië en Japan, zo stelt het rapport.

Om op basis van kostprijs te concurreren op de wereldmarkt heeft Nederland echter te hoge kosten op vlak van arbeid, grond en quota. Bovendien zouden de bedrijven te klein zijn. Boeren die willen doorzetten, zullen meestal gedwongen worden te groeien, zo staat te lezen in het rapport. Om dit mogelijk te maken, moeten de kosten van grond en quota dalen. De onderzoekers vragen dat de overheid de administratieve lasten in de zuivelsector beperkt en innovatie faciliteert waar nodig. De melkquotering heet een belemmering te zijn voor structurele veranderingen in de sector.

Om de marktpositie te versterken, raden de onderzoekers de Nederlandse zuivelindustrie aan om met nog meer aandacht voor kwaliteitsproducten in te spelen op specifieke consumententrends. De sleutel tot succes heet productdifferentiatie.

Meer informatie: Rapport 'Nederland en wereldmarkt voor zuivelproducten'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek