"Ook met derogatie als boer bij de les blijven"

Op 17 mei werd door het Europees nitraatcomité het licht op groen gezet voor het toepassen van derogatie voor dierlijke mest op Vlaamse bodem. "De opdracht is om ook met derogatie bij de les te blijven en de 'mestboekhouding' stipt bij te houden", verklaart het Algemeen Boerensyndicaat. De reactie van Bond Beter Leefmilieu stoot ABS tegen de borst.
18 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Op 17 mei werd door het Europees nitraatcomité het licht op groen gezet voor het toepassen van derogatie op Vlaamse bodem. "De opdracht is om ook met derogatie bij de les te blijven en de 'mestboekhouding' stipt bij te houden", verklaart het Algemeen Boerensyndicaat. De reactie van Bond Beter Leefmilieu dat de veestapel moet verkleinen, stoot ABS tegen de borst omdat vergeten wordt dat mestverwerking groeit.

Vooral voor rundveebedrijven is de goedkeuring welgekomen omdat het door de strengere normen van het nieuwe mestdecreet moeilijk was geworden om dierlijke mest nog ten volle te benutten. Derogatie betekent concreet dat er tot 250 kg stikstof uit derogatiemest gebruikt kan worden in bepaalde gewassen of gewascombinaties.

Het Algemeen Boerensyndicaat heeft de vraag om voluit te gaan voor derogatie herhaaldelijk gesteld aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en haar collega voor landbouw, minister-president Kris Peeters. "We weten dat beide ministers hemel en aarde hebben verzet om in eerste instantie het mestdecreet tijdig door het Vlaamse parlement goedgekeurd te krijgen en daarna voluit gegaan zijn voor de derogatie", verklaart de landbouworganisatie.

"Ook met derogatie moeten landbouwers bij de les blijven", verwittigt ABS, "en moeten zij hun mestboekhouding stipt opvolgen via het verplichte bemestingsplan en -register." De organisatie twijfelt er echter niet aan dat derogatieboeren zich verantwoord zullen gedragen want "de voorbije jaren lukte dat ook". Volgens ABS tonen de resultaten van de nitraatresidumetingen jaar na jaar aan dat derogatiepercelen niet slechter scoren dan andere percelen.

Voorzitter Hendrik Vandamme is ontstemd over de reactie van Bond Beter Leefmilieu na het bekend worden van de beslissing van het Europees nitraatcomité. "Opnieuw werd zonder veel schroom de stelling geponeerd dat er teveel dieren zijn in Vlaanderen", aldus Vandamme, "waarmee zij vergeten dat mestverwerking meer dan ooit aan de orde is en dat er, ondanks de derogatie, meer en meer zal verwerkt worden om de volgende jaren MAP 4 te kunnen naleven."

Door de uitspraak van de natuurbeweging acht hij de vraag van Bond Beter Leefmilieu om samen met de landbouwsector de uitvoeringsbesluiten te bespreken op het kabinet moeilijk haalbaar. "Alleen als iedereen de discussie op basis van juiste feiten en cijfers wil voeren en alles in de juiste context wil plaatsen kan dit voor ons", aldus Vandamme. "Regelgeving opmaken is één zaak, ze werkbaar en economisch haalbaar maken is een andere. Dat primeert vandaag voor ons."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek