Omschakeling naar Meritus niet rimpelloos voor Adriaens

Rundveehouders moeten voorlopig nog deel uitmaken van een groepering om hun vlees onder Meritus-label te kunnen commercialiseren. Dat leveranciers van het slachthuis Adriaens een brief in de bus kregen met de vraag om aan te sluiten bij de groepering Starbeef en dus Aveve-voeder te gebruiken, zette bij het ABS kwaad bloed. Bij Adriaens is men verbaasd over de heisa.
29 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Rundveehouders moeten voorlopig nog deel uitmaken van een groepering om hun vlees onder Meritus-label te kunnen commercialiseren. Dat leveranciers van het slachthuis Adriaens een brief in de bus kregen met de vraag om aan te sluiten bij de groepering Starbeef en dus Aveve-voeder te gebruiken, zette bij het ABS kwaad bloed. Bij Adriaens reageert men verbaasd op de hele heisa.

Het slachthuis Adriaens uit Zottegem werkte tot hiertoe niet met het Meritus-label, maar is van plan om daar op korte termijn verandering in te brengen. “Om zo snel mogelijk die koerswijziging door te voeren, leek het ons plausibel om te werken via de groepering Starbeef, die destijds opgericht werd door Aveve. Dat sommige leveranciers dit zouden beschouwen als een vorm van koppelverkoop via de link met het veevoeder hadden we helemaal niet verwacht”, zegt Wim Goethals van de aankoopdienst van Adriaens.

Volgens Goethals werd de hele zaak bovendien opgeblazen door het ABS. "Het Meritus-label is nu eenmaal neutraal en moet per definitie openstaan voor alle rundveehouders", reageert ABS-woordvoerder Guy Depraetere. “Nadat we verschillende klachten van boeren ontvingen, hebben we de zaak dan ook meteen aangekaart bij Belbeef, de organisatie die het Meritus-label beheert".

Ook bij Adriaens heeft men contact opgenomen met de beheerders van het Meritus-keurmerk. "We hebben een uitzondering op de geldende regels bekomen waardoor onze leveranciers hun vlees onder Meritus-label kunnen vermarkten zonder dat ze lid zijn van een groepering. Binnen afzienbare tijd wordt die bepaling toch afgeschaft”, zegt Goethals. "Onze leveranciers zullen eerstdaags een nieuwe brief in de bus krijgen waarin het gerezen misverstand wordt rechtgezet".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek