Olieprijzen donderen verder naar beneden

Amper zes maanden na de recordnotering van 147,15 dollar voor een vat ruwe olie is de prijs onder 35 euro gezakt. De Opec-landen hebben vorige week een akkoord uitgewerkt om de productie met twee miljoen vaten te doen dalen, maar niets lijkt nog te werken om de prijs op te krikken. Of de prijzen nog lager kunnen? Zeker weten, heet het op de oliemarkten van Londen en Rotterdam. Al wijst analist Bob Thomas van Poter&Hedges er wel op dat de huidige situatie uitzonderlijk is.
20 december 2008  – Laatste update 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Amper zes maanden na de recordnotering van 147,15 dollar voor een vat ruwe olie is de prijs onder 35 euro gezakt. De Opec-landen hebben de voorbije dagen een akkoord uitgewerkt om de productie met twee miljoen vaten te doen dalen, maar niets lijkt nog te werken om de prijs op te krikken. Of de prijzen nog lager kunnen? Zeker weten, heet het op de oliemarkten van Londen en Rotterdam. Al wijst analist Bob Thomas van Poter&Hedges er in de Gazet van Antwerpen wel op dat de huidige situatie uitzonderlijk is.

Net zoals de conjunctuuropstoot nog niet zolang geleden in het voordeel speelde van de olieproducenten, speelt de economische recessie in alle grote industrielanden vandaag in hun nadeel. Landen als de VS, Groot-Brittannië, Japan en Duitsland produceren minder en hebben dus ook minder olie nodig. De consument voelt de crisis aan den lijve en springt zuiniger om met energie. Vooral in de VS wordt opvallend minder olie geconsumeerd. Het gevolg is dat de internationale oliestocks eivol zitten, onder meer in de VS. "We hebben vandaag zoveel olie dat we niet meer weten wat we er moeten mee doen", zegt Thomas.

Tot hiertoe werd de stijging van het olieverbruik vooral toegeschreven aan de steile economische groei in China, maar ook die is intussen afgekoeld. En daar komt nog eens bij dat het aanbod aan hernieuwbare energie stijgt. Volgens Thomas kunnen de huidige prijzen nog zakken, maar anderzijds verwacht hij dat op iets langere termijn een nieuw evenwicht tot stand zal komen in de markt. "Ik durf voorspellen dat we tegen het midden van 2009 opnieuw tegen de 70 dollar zullen aankijken. Op het moment dat de recessie over haar hoogtepunt heen is, zal de vraag naar olie weer sterk stijgen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek