"Obama moet werk maken van Doha-ronde"

Veel tijd om te wennen aan zijn nieuwe ambtswoning is de kersverse Amerikaanse president Barack Obama niet gegund. Zijn Braziliaanse collega Inacio Lula da Silva dringt er op aan dat de kwakkelende Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie de komende maanden een beleidsprioriteit wordt in Washington. "Een deal zou in deze economische crisistijden een belangrijke steun betekenen voor arme landen, zeker voor landen met een economisch bestel dat sterk afhankelijk is van de landbouw", aldus de Braziliaanse president.
21 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

Veel tijd om te wennen aan zijn nieuwe ambtswoning is de kersverse Amerikaanse president Barack Obama niet gegund. Zijn Braziliaanse collega Inacio Lula da Silva dringt er op aan dat de kwakkelende Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie de komende maanden een beleidsprioriteit wordt in Washington.

Eind juli flopte een ministeriële conferentie omdat enerzijds de VS en anderzijds India en China het niet eens raakten over de speciale vrijwaringsclausule, een mechanisme dat boeren beschermt tegen goedkope invoer. "We bevonden ons op een millimeter van een politiek akkoord", vertelde Lula in zijn wekelijkse radioboodschap. "Op het beslissende moment legde de Amerikaanse regering echter onvoldoende politieke wil aan de dag". 

Lula hoopt dat Obama de draad snel weer oppikt zodat na meer dan zeven jaar eindelijk een punt kan gezet worden achter de handelsronde. "Dat zou in deze economische crisistijden een belangrijke steun betekenen voor arme landen, zeker voor landen met een economisch bestel dat sterk afhankelijk is van de landbouw", aldus de Braziliaanse president.

Brazilië is als belangrijke exporteur van landbouwproducten vragende partij om de handel in deze sector te liberaliseren. Op het vlak van industriële goederen en diensten is het land steeds terughoudender geweest. De Europese boeren vrezen dat een wto-akkoord kan leiden tot de definitieve afschaffing van exportsubsidies in 2013 en een sterke daling van de invoertarieven.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek