Noodhulp mogelijk zonder voorafgaande EU-toestemming
nieuwsDe totale steun per lidstaat is op zijn beurt gebonden aan een maximum van 0,3 procent van de jaarlijkse productiewaarde van de landbouw- of visserijsector. Ons land mag aan zijn boeren niet meer dan 22 miljoen euro noodhulp uitkeren. Voor de visserijsector geldt een maximum van 1,3 miljoen euro. Het ingebouwde plafond moet concurrentievervalsing tussen de lidstaten onderling vermijden. De landen zullen een register moeten bijhouden waaruit moet blijken dat de limieten niet overschreden zijn.
Volgens eurocommissaris Fischler krijgen de lidstaten door de nieuwe regeling een flexibel en eenvoudig beleidsinstrument om zeer snel in te spelen op noodsituaties. De steun kan trouwens ook verleend worden aan bedrijven die instaan voor de verwerking en marketing van landbouwproducten.
Indien alle lidstaten ten volle gebruik maken van de nieuwe maatregel, dan zal de noodsteun in de hele EU jaarlijks oplopen tot 317 miljoen euro voor de landbouwsector en 27 miljoen euro voor de visserij. In een aantal andere sectoren is de 'de minimis'-regel al langer in voege, maar tot hiertoe bleven de landbouw en visserij uitgesloten van dergelijke regeling.