Nieuwe voorwaarden beheerovereenkomst Water vastgelegd

Europa heeft de voorstellen van Vlaanderen goedgekeurd om de beheervoorschriften en –maatregelen voor de beheerovereenkomst Water te wijzigen. Die wijziging is nodig om de beheerovereenkomst in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het nieuwe mestdecreet.
17 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Europa heeft de voorstellen van Vlaanderen goedgekeurd om de beheervoorschriften en –maatregelen voor de beheerovereenkomst Water te wijzigen. Die wijziging is nodig om de beheerovereenkomst in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het nieuwe mestdecreet. Landbouwers die niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden kunnen hun beheerovereenkomst opzeggen.

Om de beheerovereenkomst Water af te stemmen op niet nieuwe mestdecreet moest het Vlaams programmadocument voor plattelandsontwikkeling (PDPOII) worden aangepast. Nu dit is goedgekeurd door de bevoegde instanties in Europa, kan de Vlaamse regering zo snel mogelijk die goedgekeurde wijzigingen omzetten in Vlaamse regelgeving. De Europese goedkeuring is een belangrijke voorwaarde om steun te krijgen uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling.

Zo zullen de stikstofnormen voor percelen waarvoor een beheerovereenkomst Water is afgesloten, zo’n 30 procent lager liggen dan deze in MAP4. Het toegelaten nitraatresidu zal gedifferentieerd worden naargelang de teelt en de bodemsoort. Een vergoeding wordt pas uitbetaald wanneer het nitraatresidu lager ligt dan een grenswaarde die is vastgelegd in samenspraak met Europa.

Momenteel hebben 1.192 land- en tuinbouwers een beheerovereenkomst Water lopen met de Vlaamse Landmaatschappij. De wijzigingen aan deze beheerovereenkomst zullen met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2012. Alle landbouwers ontvangen begin maart een schrijven van VLM waarin de nieuwe voorschriften en voorwaarden worden uitgelegd. Wie niet akkoord gaat met de voorwaarden, heeft het recht de beheerovereenkomst stop te zetten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek