Nieuw label voor duurzaam korte-keten-vlees
nieuwsVolgens de vzw Plattelandsontwikkeling kan de consument er ondanks de oprichting van het Voedselagentschap nog steeds niet zeker van zijn dat het vleesaanbod in alle omstandigheden tegemoet komt aan alle kwaliteitseisen. "Door de industrialisering en de marktvergroting in de vleessector is de verbruiker steeds meer afhankelijk van onbekende, onzichtbare en soms duistere marktspelers", aldus voorzitter Masschelein.
Het vlees dat onder het label 'Platteland' wordt aangeboden, mag geen antibiotica, kalmeermiddelen, sulfiet, hormonen en andere groeistimulatoren bevatten. Het nieuwe label heeft daarnaast ook aandacht voor thema's als dierenwelzijn en milieuzorg. "We gaan de uitdaging aan om de criteria de komende jaren te blijven verfijnen", aldus Masschelein.
De commercialisering van het 'Platteland'-vlees langs de korte keten moet alvast de vertrouwensband tussen producent en consument versterken. Door de tussenpersonen tot een strikt minimum te beperken, kunnen boeren ook makkelijker een eerlijke prijs vangen, zo luidt het. Op termijn wil de vzw Plattelandsontwikkeling enerzijds nog meer veehouders warm maken om in het project te stappen en anderzijds wil de vereniging ook verbruikerskringen opzetten in heel Vlaanderen.
Om 'Platteland' meer naambekendheid te bezorgen, organiseren de aangesloten labelbedrijven een gezamenlijke opendeurdag. Die zal plaatsvinden op zondag 26 september.
Meer informatie: vzw Plattelandsontwikkeling, tel 09/223 51 51