Nieuw Flandria-basislastenboek van start op 1 januari
nieuwsWe hebben voor het opstellen van het nieuwe Flandria-basislastenboek nauw samengewerkt met de hele plantaardige productie in België, zegt Raf De Blaiser, kwaliteitsmanager van LAVA. Het lastenboek bestaat uit twee delen. Een eerste deel behandelt alle aspecten van de voedselveiligheid en de traceerbaarheid, aangevuld met bepalingen over geïntegreerde teelt. Het tweede deel van het nieuwe lastenboek bestaat uit de eigen eisen voor ieder Flandria-product inzake topkwaliteit, verpakking en sortering. Alle bestaande kwaliteitseisen uit de vroegere lastenboeken blijven hier gehandhaafd.
De bestaande Flandria-kwaliteit blijft dus onverminderd bestaan", aldus De Blaiser. "Ook de productievoorwaarden blijven even streng, maar er komen andere accenten, ondermeer wat voedselveiligheid en hygiëne betreft. Voor de handel vormt het bovendien een groot voordeel dat er binnen de Belgische plantaardige sector nu één lastenboek van kracht wordt.
Ook voor de Flandria-teler verwacht LAVA weinig moeilijkheden. Door de vroegere lastenboeken waren onze producenten al vertrouwd geraakt met al die procedures inzake voedselveiligheid, traceerbaarheid en geïntegreerde teelt", aldus De Blaiser. "Het grote verschil is nu dat niet alleen de veilingen maar ook elke producent een certificaat moet kunnen voorleggen. Ook dat biedt de handel bijkomende garanties".
Meer informatie: LAVA, tel 015/50 42 50