Nieuw-Zeelandse jumbojet vliegt op jatrophaolie

nieuws
Air New Zealand wil tegen 2013 tien procent van haar brandstof uit duurzame energie halen. Daarom heeft een jumbojet van de luchtvaartmaatschappij een twee uur durende vlucht gemaakt op een mengsel van kerosine en olie afkomstig uit de jatrophaplant. Volgens professor Wim Soetaert van de Ghent Bio-Energy Valley is het technisch perfect mogelijk om op mengsels van kerosine en biobrandstof te vliegen. "Uit de jatrophaplant bijvoorbeeld haalt men biodiesel die intrinsiek niet verschilt van gewone diesel".
31 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Air New Zealand wil tegen 2013 tien procent van haar brandstof uit duurzame energie halen. Daarom heeft een jumbojet van de luchtvaartmaatschappij een twee uur durende vlucht gemaakt op een mengsel van kerosine en olie afkomstig uit de jatrophaplant.

Volgens professor Wim Soetaert van de Ghent Bio-Energy Valley is het technisch perfect mogelijk om op mengsels van kerosine en biobrandstof te vliegen. "Uit de jatrophaplant bijvoorbeeld haalt men biodiesel die intrinsiek niet verschilt van gewone diesel".

Of dit de poort wagenwijd openzet voor het massaal gebruik van biobrandstof in de luchtvaartsector is een ander paar mouwen. De brandstofprijzen zijn op dit ogenblik immers laag. Dat in combinatie met het feit dat de luchtvaart geen belasting op kerosine betaalt, maakt dat de sowieso duurdere biobrandstof onmogelijk kan concurreren, schrijft De Morgen.

Bij Air New Zealand is men niettemin enthousiast over de test met de jumbojet, die werd uitgevoerd op één van de vier motoren. Die werd aangedreven op brandstof die voor de helft uit kerosine en voor de andere helft uit jatrophaolie bestond. "De vlucht verliep volledig zoals gepland. Er was tussen de vier motoren geen enkel verschil waar te nemen", aldus piloot David Morgan na afloop van het experiment.

Air New Zealand is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die tests uitvoert met biobrandstof. Virgin Atlantic maakte in februari al een succesvolle vlucht van Londen naar Amsterdam op een mengsel van tachtig procent kerosine en twintig procent kokosnoot- en palmolie in één van de motoren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek