Niemand tevreden met suikerhervorming
nieuwsDe Belgische bietentelers zijn ook ontgoocheld omdat de Commissie de storende driehoekshandel tussen Brazilië, de MOL-landen en Europa ongemoeid laat. Daardoor komt suiker van Braziliaanse grootgrondbezitters aan preferentiële tarieven op de Europese markt terecht. De Commissie verkiest zijn producenten te bestraffen, luidt het.
Boerenbond ziet drie grote redenen waarom hij "sterk afwijzend" staat tegenover de prijskorting. "Er is geen winnaar", zegt woordvoerder Roger Saenen. Voor de 13.000 bietenproducerende bedrijven in ons land betekent het voorstel een halvering van hun inkomen. En ook de boeren in derdewereldlanden worden er niet beter van. De consument, tot slot, profiteert niet van de prijsdaling. "De enige die er wel van profiteert zijn enkele multinationals die hun marges kunnen vergroten". Volgens Saenen is het duidelijk dat de boeren het voorstel niet zullen pikken. Op 18 juli is er al een eerste actie gepland in Brussel en er zullen er zeker nog volgen. "Het wordt een hete herfst", voorspelt hij.
Ook elders in Europa reageren boerenverenigingen afwijzend. "Het is onaanvaardbaar en discriminerend", zegt Carlo Biasco, de voorzitter van de Italiaanse groep van suikerbietentelers ANB. Volgens hem bedreigt het plan de bietenboeren in Italië. In Spanje gaan gelijkaardige stemmen op. "Hele dorpen kunnen verdwijnen omdat ze helemaal van de suikerbieten afhangen", zegt Jose Miguel Herreros, de woordvoerder van de Nationale Federatie van Suikerbietentelers.
"Het voorstel is erg radicaal, drastisch en brutaal", klinkt het bij de Zweedse vereniging van suikerbietenproducenten. En volgens de Nederlandse beroepsvereniging kan de productie bij onze noorderburen niet meer rendabel zijn. Boeren uit Polen en de Baltische staten hebben al gelijkaardige uitspraken gedaan.
Oxfam is evenmin te spreken over het voorstel, zegt Thierry Kesteloot. Volgens hem profiteren alleen de grote gemechaniseerde producenten van de prijsverlaging. Oxfam is meer te vinden voor een systeem van quota's dan een prijsdaling. Het verlagen van de prijs volstaat volgens Kesteloot niet om de productie te doen dalen, quota's wel. Op die manier kunnen rendabele garantieprijzen in stand gehouden worden. "Indien de MOL-landen vanaf 2009 onbeperkt suiker mogen invoeren in Europa, dan zal de suikerprijs nog sneller dalen dan hetgeen de Commissie nu voorstelt", waarschuwt de Oxfam-woordvoerder.
Ook internationale suikerproducenten vrezen de gevolgen van het voorstel. De Deense groep Danisco, de grootste suikerproducent van Scandinavië, noemde het plan drastisch en zei dat het de winst van de groep meer dan verwacht zou beïnvloeden. Danisco verwacht een operationele winst van 600 tot 750 miljoen Deense kronen als het plan doorgaat, tegen een winst van 1,035 miljard kronen in het voorbije boekjaar.