Mengvoederfirma's controleren graan op mycotoxines
nieuwsDe schimmels kunnen ontstaan tijdens de bewaring, maar ook op het veld, bijvoorbeeld tijdens een natte en warme zomer. Als het mycotoxinegehalte in voedsel te hoog is, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier, en bijvoorbeeld leverkanker veroorzaken. Ook de nieren, voortplanting, ademhaling, enz. kunnen schade ondervinden. "Bij dieren kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor braakneigingen", zegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa.
De schimmel kan zich naast in graan ook ontwikkelen in onder meer noten, bonen, maïs, appelen, vijgen, nootmuskaat, pili-pili, enz. De bedoeling van de controle is zo snel mogelijk na de oogst een beeld te krijgen van de mycotoxine-belasting bij graan dat in dierenvoeder terechtkomt. Het is een soort van 'early warning system', zegt Dejaegher over het nieuw type controle meteen na de oogst.
Volgens Dejaegher wordt daarnaast het mycotoxine-gehalte in graan sinds 2003 op regelmatige basis gecontroleerd. Het gaat om zowat twee miljoen ton graan afkomstig uit België en het buitenland. Als er te veel schadelijke stoffen inzitten, mag het niet meer door mens en dier geconsumeerd worden en moet er een andere bestemming voor worden gezocht. "Compostering is daar een van", zegt Dejaegher.
Bemefa roept de fabrikanten binnen het sectorieel bemonsteringsplan op zo snel mogelijk een mycotoxine-analyse op de granen uit te voeren. De komende weken worden de gegevens geanalyseerd in laboratoria. De resultaten, die er volgens Dejaegher niet alarmerend uitzien, zullen op 22 september worden bekendgemaakt.
Bron: Belga