Natuurpunt betreurt teloorgang Wase landschap
nieuwsNatuurpunt Waasland-Noord gaat evenwel niet akkoord met de bewering van de Klomp dat het verdwijnen van de populieren te wijten zou zijn aan natuurverenigingen die streekeigen bomen promoten als eik en es ter vervanging van populieren. "Het is inderdaad zo dat we ijveren voor een aanplant van duurzame bomen en struiken in bossen en natuurgebieden. Eiken, essen en linden bijvoorbeeld groeien trager en hebben een langere omlooptijd voor ze gekapt worden. Ze zijn waardevoller voor de natuur. Vóór de aanplant van gekweekte populieren vanaf de 18de eeuw waren ze algemeen in ons landschap", zegt Dhollander.
Volgens Natuurpunt is het grote probleem dat sinds 20 tot 30 jaar iedere winter bomen geveld worden zonder heraanplant. Zo is het populierenbestand nog maar een fractie van vroeger. "Vele natuurverenigingen hebben de overheid er al op gewezen dat het Wase bolakkergebied met zijn populieren verloren gaat. Pas de jongste jaren is het vellen van populieren vergunningsplichtig geworden maar meestal durven gemeentes de heraanplant rond akkers niet opleggen", weet Dhollander nog te vertellen.
"Zo zal het gemeentebestuur van Sint-Gillis de enkele populierenrijen langs akkers in het ruilverkavelingsgebied niet laten heraanplanten bij velling omdat ze de landbouwactiviteiten hinderen. Dat was ook de terugkerende klacht bij de boeren: de vele populieren rond de soms kleine akkers beperkten de opbrengst en zorgden voor veel last", luidt het bij Natuurpunt.