"VLAM moet versterking krijgen voor streekproducten"
nieuwsAls de productie verhuist, zou het niet om het eerste streekbier gaan dat zijn streek verlaat. De voorbeelden zijn legio. Zo komt het abdijbier dat is vernoemd naar de abdij van Grimbergen vandaag uit het Waalse Jumet, een deelgemeente van Charleroi. Grimbergen wordt gebrouwen onder de vleugels van Alken-Maes. Of neem de abdij van Maredsous, die niet ver van Dinant ligt. Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij van Duvel-Moortgat in Puurs. Tongerlo werd dan weer eerst gebrouwen door Stella Artois, maar verkaste dan naar brouwerij Haacht. Ook Leffe hoort helemaal niet meer thuis in haar oorspronkelijke streek, maar wordt bij Inbev in Leuven geproduceerd.
Bieren die wel in hun eigen streek gebleven zijn, blijken onder meer de lambik, geuze, faro en kriek. Zij worden van oudsher gebrouwen in en rond de Zennevallei, in Brussel en het Pajottenland. Ook Rodenbach blijft trouw aan zijn geboorteplek Roeselare, net zoals de saison-bieren in Henegouwen.
Vlaanderen heeft een achterstand in te halen wat betreft de bescherming van zijn streekproducten, merkt Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) op. Demesmaeker wil daarom dat VLAM, dat de Europese aanvragen tot erkenning van de labels begeleidt, de nodige versterking krijgt. Ook VLD'er Sven Gatz heeft bedenkingen bij de plannen van biergigant Inbev. "Als je jezelf 'the world's local brewer' noemt, kun je op termijn niet ongestraft de kleine bieren kannibaliseren'', schrijft hij op zijn site.
Meer informatie: Red Hoegaarden