Nat voorjaar brengt industriegroenten onherstelbare klap toe
nieuwsDe Belgische diepvriesgroentesector, die gelokaliseerd is in en rond Roeselare, staat in voor een kwart van de totale Europese diepvriesgroenteproductie. Daarenboven is de situatie ook in de andere Europese productiegebieden evenmin rooskleurig. Op vandaag kan men gerust stellen dat één maand productie reeds verloren is gegaan. Deze kan geenszins nog gerecupereerd worden.
Voor groenten stelt zich immers het probleem van de oogstspreiding. Indien men voor bepaalde teelten (bijvoorbeeld erwten) toch nog beslist deze uit te zaaien, dan gaat dit ten koste van de daaropvolgende teelten (bijv. bonen).
Overzicht van diverse teelten :
Spinazie: De opbrengst van lentespinazie wordt dit jaar slechts op 60 procent van deze van 2000 geraamd. Op vandaag is nog geen 15 procent uitgezaaid. Bovendien is de groeicyclus van de reeds uitgezaaide lentespinazie verre van ideaal.
Erwten: Daar waar normaal begin mei 70 procent reeds uitgezaaid is, is dit op vandaag amper 12 procent. De zaaiwerkzaamheden zijn normaliter gepland tot 15 mei. De sector zal onder druk van de omstandigheden uitzaaien tot in juni, waarbij moet rekening gehouden worden met een rendementsdaling (zomerdroogte) en het opschuiven van de bonenteelt.
Bloemkool: Daar waar begin mei reeds 60 à 70 procent is uitgeplant, zijn dit op vandaag amper enkele percenten. De kwaliteit van het geleverde plantmateriaal gaat dagelijks achteruit. De kans is reëel dat dit stilaan waardeloos wordt. Ook hier stelt zich voor de verwerking het probleem van de oogstspreiding : voor de bloemkoolverwerking voorziet men een piek tussen 15 en 25 juli waarbij teveel aanvoer ineens niet zal kunnen verwerkt worden.
Wortelen: Ook al geldt voor alle groente- en akkerbouwteelten dat de aanhoudende neerslag resulteert in ernstige structuurschade van de bodem, toch is dit voornamelijk voor de wortelteelt van belang. Ook voor de wortelteelt is het seizoen reeds een drietal weken verlaat en wordt er een minderopbrengst van 15 procent verwacht.
Tenslotte voorziet men ook voor prei en ajuin ernstige problemen.
Uit een rondvraag van Vegebe bij de bedrijven blijken de stocks aan diepvriesgroenten momenteel op een gezond niveau te zitten. Dit betekent evenwel dat er geen reserves voorhanden zijn waarop men een beroep kan doen om de problemen van het huidige seizoen op te vangen.
Men kan dan ook verwachten dat deze situatie, rekening houdend met een verwachte stijging van de consumptie van diepvriesgroenten, zal resulteren in een bijkomende druk op de Europese markt van de diepvriesgroenten.
Meer informatie: Vegebe, Romain Cools, tel. 02/238 06 20, e-mail : vegebe@kmonet.be