"Mosselverkoop in horeca met 35 procent gedaald"
nieuws"De Belgen eten minder vaak mosselen op restaurant. In de horeca is de verkoop met ruim één derde gedaald", beweert Walter Arijs, zaakvoerder van mosselgroothandel Arijs uit Herenthout. "De prijs is te hoog in de horeca. Voor de prijs van één pot, kun je in de viswinkel zo'n drie kilo mosselen kopen. Het beste bewijs dat de mensen enkel voor de prijs afhaken, zijn de mosselfeesten. Daar zijn de mosselen nog altijd goedkoop, en is er van een daling geen sprake".
Edwin Foudraine van mosselbedrijf Prins en Dingemans in Yerseke erkent dat België het als belangrijkste afzetmarkt dit jaar laat afweten. Hij schat dat de verkoop tot 20 procent gedaald is. "Eén van de redenen daarvoor is de prijs".
Voor het eerst sinds jaren haakt de Belg af. Alleen de Belg? «In Nederland blijft de verkoop gelijk, in België daalt die», aldus Floor De Groot van het Nederlandse mosselbedrijf Aquamossel.
Lees ook: geVILT: Vlaamse mosselen in de steiger?