Monsanto wil royalties verhalen op voederproducenten
nieuwsVolgens Fefac zijn het de Argentijnse sojatelers die het voornaamste voordeel genieten van de nieuwe techniek. Zij zouden daarom een bijdrage moeten betalen aan Monsanto, gezien de internationale verdragen. Niettemin benadrukt Fefac dat de organisatie zich neutraal opstelt in het conflict. Berichten als zou de Europese mengvoederindustrie de zijde van Monsanto kiezen, zijn verkeerd en misleidend. Wel roept Fefac beide partijen op om snel een oplossing te vinden.
Volgens Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa, zijn de Belgische mengvoederbedrijven nog niet aangesproken door Monsanto. "Tot op heden zijn enkel de Denen op vrij agressieve wijze benaderd door Monsanto. Het bedrijf heeft wel laten weten dat ook andere landen zullen volgen. Maar de Denen hebben de zaak ondertussen juridisch bekeken en ze maken zich sterk dat ze een stevig onderbouwd dossier hebben".
Op de vraag of dit conflict belangrijke gevolgen kan hebben voor de Belgische mengvoederwereld antwoordt Dejaegher affirmatief. "In België komt er inderdaad heel wat Argentijnse soja binnen. Maar we zijn in elk geval niet van plan om deze vreemde redenering van Monsanto klakkeloos te volgen. We hebben ons op dit moment nog niet echt over het dossier gebogen, maar we kunnen wellicht heel wat inspiratie halen uit de manier waarop de Denen het aanpakken".
Lees ook: geVILT: Soja-syndroom komt dichter bij huis