Minder infecties door campylobacter & salmonella in kip

nieuws
In 2012 werd campylobacter minder vaak gerapporteerd, maar het blijft de voornaamste zoönose in Europa. Ruim 214.000 Europeanen raakten geïnfecteerd door de bacterie na het eten van dierlijke producten (kippenvlees) of contact met besmette dieren. Salmonella kwam minder vaak voor, zowel bij mensen als kippen. Dat blijkt uit het jongste rapport over zoönosen en aan voedsel gerelateerde ziekte-uitbraken van EFSA en ECDC.
24 februari 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:14

In 2012 werd campylobacter minder vaak gerapporteerd, maar het blijft de voornaamste zoönose in Europa. Ruim 214.000 Europeanen raakten geïnfecteerd door de bacterie na het eten van dierlijke producten (kippenvlees) of contact met besmette dieren. Salmonella kwam duidelijk minder vaak voor, zowel bij mensen als kippen. Dat blijkt uit het jongste rapport over zoönosen en aan voedsel gerelateerde ziekte-uitbraken van EFSA en ECDC.

Besmettingen en ziekten die van dier op mens overgaan, kunnen in ernst variëren van een onopgemerkte infectie of milde symptomen tot een levensbedreigend gezondheidsprobleem. Door de infectiebronnen te identificeren, tracht Europa het aantal besmettingen door zoönosen terug te dringen. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) maken jaarlijks een analyse van de data die de lidstaten doorspelen. Dat geeft een overzicht van wel 15 verschillende zoönosen en voedselvergiftigingen.

Het aantal bevestigde gevallen van campylobacter in Europa is sedert 2008 flink gestegen. In 2012 daalde het wel ten opzichte van het jaar voordien. Toch blijft de bacterie vaak opduiken in kippenvlees, met een humane infectie tot gevolg indien het vlees onvoldoende verhit wordt voor consumptie. De trend voor salmonella oogt een pak beter. Er werden in 2012 significant minder mensen (91.000) ziek door dan in 2008. Dat zou te danken zijn aan de succesvolle bestrijding van de ziekte in de pluimveehouderij. De meeste lidstaten behaalden de doelstellingen die waren vastgelegd. Toch blijft kippenvlees de eerste besmettingsbron. Vleesbereidingen voldeden het vaakst niet aan de Europese criteria.

Listeria maakt in de EU steeds minder slachtoffers (1.642 in 2012), maar was twee jaar geleden in bijna 18 procent van de gevallen dodelijk. Bijna 200 mensen lieten het leven, wat er sinds 2006 nooit zo veel waren. De Europeanen bleven in 2012 ook meer gespaard van E.coli infecties (-40%). Rundertuberculose is een vrij zeldzame dierziekte geworden in Europa. Eén lidstaat heeft de ziekte niet geheel onder controle, wat de voornaamste reden is waarom 125 mensen besmet raakten in 2012. Andere dierziekten die in dat jaar ook enkele honderden mensen besmet hebben, zijn brucellose bij rundvee (328), de parasiet trichinella bij varkens en everzwijnen (301), Q-koorts bij geiten (643) en het West-Nijlvirus bij vogels dat overgedragen wordt door muggen (232).

Meer info: EFSA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek