"Mestbank schoot tekort bij probleem nitraatresidu"

Zowel Boerenbond als ABS tonen zich in hun ledenblad bijzonder tevreden over de beslissing van milieuminister Hilde Crevits om de boetes voor de overschrijding van het nitraatresidu in te trekken. “Maar ik kan niet begrijpen dat de Mestbank hier zo flagrant is tekortgeschoten en dit probleem niet eerder gesignaleerd en opgelost heeft”, zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.
28 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Zowel Boerenbond als ABS tonen zich in hun ledenblad bijzonder tevreden over de beslissing van milieuminister Hilde Crevits om de boetes voor de overschrijding van het nitraatresidu in te trekken. “Maar ik kan niet begrijpen dat de Mestbank hier zo flagrant is tekortgeschoten en dit probleem niet eerder gesignaleerd en opgelost heeft”, zegt Boerenbond-voorzitter Vanthemsche.

Beide organisaties signaleerden al eerder dat er grote problemen waren met de analyseresultaten van de nitraatresidumaatregelen. De resultaten voor bepaalde percelen waren onvoorspelbaar en uiteenlopend. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu ook aangetoond dat onze beweringen kloppen. “Men is tot de conclusie gekomen dat er een variatie van 30 procent in de hoogte en in de laagte kon optreden”, schrijft ABS-voorzitter Camiel Adriaens in Drietandmagazine.

De landbouworganisaties zijn blij met de beslissing om de boetes ook met terugwerkende kracht in te trekken. “Maar opgelet”, stelt Adriaens, “ bedrijven die te hoge nitraatresidu’s hadden, zullen als risicobedrijven beschouwd worden. Zij kunnen zich verwachten aan speciale opvolging door de Mestbank, meer bepaald door middel van een verplichte audit, de verplichting een bemestingsplan en –register op te stellen en de verplichting van het nemen van bijkomende nieuwe stalen op hun kosten in het najaar”.

Toch willen de beide organisaties het kind met het badwater niet weggooien. Volgens Boerenbond blijft het een nuttig instrument om de doelstellingen op het vlak van waterkwaliteit te behalen. ABS is dan weer van mening dat nitraatresidu de hoeksteen van het mestbeleid blijft. Wel willen beide landbouworganisaties dat er tegen de volgende campagne een volledig verfijnd systeem op poten staat dat één geëigende methode van staalname en analyse gebruikt zodat de meetonzekerheid binnen normale grenzen kan gehouden worden.

Boerenbond laakt de houding van de Mestbank inzake deze problematiek. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de Mestbank hier zo flagrant is tekortgeschoten. Het probleem had al veel eerder moeten gesignaleerd en opgelost worden”, besluit de Boerenbondvoorzitter.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek