"Mengvoedersector zet pro-actief beleid verder"
nieuwsDe voorbije jaren stond Bemefa aan de wieg van Ovocom, een groepering van deelsectoren in de voedermiddelenkolom die hetzelfde kwaliteitssysteem ter harte nemen. Gaande van de grondstoffenleveranciers tot de grootwarenhuizen. Intussen onderschreven meer dan 1.200 bedrijven deze kwaliteitsaanpak die het hoofd moet kunnen bieden aan een crisis. Dit betekent wel dat er blijvend geïnvesteerd moet worden in de verdere technische ondersteuning van de GMP, waarschuwt Vandeputte.
De mengvoedersector zelf blijft intussen zweren bij een pro-actieve aanpak. Vanaf 2002 werden HACCP-principes binnen GMP geïmplementeerd. Elk bedrijf wordt hierdoor verplicht een gevarenanalyse uit te voeren op gebruikte grondstoffen. Om de monitoring van kritische controlepunten efficiënt te laten verlopen heeft Bemefa als federatie van de mengvoerderfabrikanten een sectorieel bemonsteringsplan uitgewerkt. Dit plan omvat jaarlijks 1.150 staalnamen en ruim 1.800 analyses. Die moeten toelaten om mogelijke contaminaties nog vroeger op te sporen.
Samen met de Hogeschool Gent heeft Bemefa intussen ook een studie over traceerbaarheid uitgewerkt. Het rapport bevat een reeks praktische richtlijnen die tegen eind dit jaar in het GMP-systeem moeten geïmplementeerd worden. Eén van de behandelde themas is de organisatie van een efficiënte recall in het geval van verontreinigde grondstoffen.
Op milieuvlak heeft de mengvoedersector in overleg met Greenpeace en de grootdistributie een werkbaar GGO-lastenboek opgesteld. Ondanks de kritische geluiden vanuit de voedingsindustrie voelt Bemefa zich gesterkt door de uitdrukkelijke vraag van de grootwarenhuizen om het lastenboek verder te blijven toepassen. De meest gerenommeerde GGO-experten werkten mee aan het lastenboek waardoor het de mengvoederfabrikanten en de grote winkelketens een unieke standaard biedt, aldus Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa.
Vanzelfsprekend laat het mestprobleem de mengvoedersector niet onberoerd. Nutriëntenarme voeders kunnen het milieu vrijwaren van mineralen. Het fosforgehalte van de voeders hebben we goed onder controle, zegt Dejaegher. De totale vermindering van de uitscheiding bedraagt 17 miljoen kg fosfaten. De mengvoederbedrijven zullen zich in de nabije toekomst extra investeren in de optimalisatie van de stikstofuitscheiding.
Daarnaast participeert de sector ook in de mestverwerking. De mengvoedernijverheid staat in voor 55 procent van de mestverwerkingsprojecten en mestbewerkingssystemen, weet Yvan Dejaegher. Met feiten en cijfers tonen we aan dat de verwijten van sommige politici aan het adres van de mengvoedersector ongegrond zijn.