"Melkverwerkers hebben allicht verkeerd gespeculeerd"

Het ABS ziet parallellen tussen de financiële crisis en de toestand in de landbouwsector. "Het is niet normaal dat we in ons land na Litouwen en Letland de laagste melkprijs kennen in de hele Europese Unie", schrijft voorzitter Camiel Adriaens vandaag in Drietandmagazine. "Vermoedelijk hebben melkverwerkers in België verkeerd gespeculeerd en daardoor belangrijke verliezen geïncasseerd die nu met boerenzweet ongedaan moeten gemaakt worden. Wij kunnen toch niet tolereren dat we het slachtoffer zijn van mismanagement?".
2 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:45
Het ABS ziet parallellen tussen de financiële crisis en de toestand in de landbouwsector. "Het is niet normaal dat we in ons land na Litouwen en Letland de laagste melkprijs kennen in de hele Europese Unie", schrijft voorzitter Camiel Adriaens in Drietandmagazine. "Vermoedelijk hebben melkverwerkers in België verkeerd gespeculeerd en daardoor belangrijke verliezen geïncasseerd die nu met boerenzweet ongedaan moeten gemaakt worden. Wij kunnen toch niet tolereren dat we het slachtoffer zijn van mismanagement?"

Het ABS volgt met argusogen de melkprijzen in de EU. Finland is koploper met 48 euro, ook in landen zoals Griekenland, Oostenrijk, Luxemburg en Spanje zouden voor de maand juli prijzen van meer dan 40 euro uitgekeerd zijn. De Belgische melkveehouders moesten het stellen met een gemiddelde prijs van 29,5 euro. "Het blijft een groot vraagteken waar deze verschillen vandaan komen", zegt Adriaens, die nog eens aandringt op een grondig onderzoek door het prijsobservatorium dat door de federale regering in het leven geroepen werd.

Volgens het ABS wordt door de lage melkprijzen eens te meer bewezen dat een absolute vrijemarkteconomie niet zomaar kan en dat bijsturingen mogelijk moeten zijn. "Dat geldt blijkbaar niet alleen voor de landbouw maar ook voor het bankwezen, en dit in het belang van de burgers", luidt het. Als het van het ABS afhangt, wordt de piste van de aanbodbeheersing bewandeld voor een hele reeks sectoren: rundvlees, aardappelen, witloof, andere groenten en fruit. "Dit kan door de productie af te remmen, het aanbod te spreiden en producten uit de markt te nemen".

Volgens de landbouworganisatie zal elk bedrijf zich in de toekomst zoveel mogelijk moeten indekken tegen de gevolgen van volatiele markten. "Zet niet alles op hetzelfde paard", luidt het advies.(KS)

Lees ook: geVILT: Kennismaking met nieuwe melkcyclus ‘schokkend’

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek