"Meer onderzoek omtrent oude baggerstorten nodig"
nieuws80 procent van de baggergronden langs de Schelde en de Leie, samen goed voor ongeveer 450 ha, is vervuild met zware metalen. Dat heeft niet automatisch tot gevolg dat deze gronden moeten afgegraven worden of dat er zware risico's aanwezig zijn. Om te bepalen of eventuele maatregelen noodzakelijk zijn moeten de bepalingen van het bodemsaneringsdecreet toegepast worden.
Een aantal oude baggerstortlocaties kent een landbouwgebruik als akker- of weiland. "De strenge controle door het Voedselagentschap op de kwaliteit van landbouwproducten waarborgt dat er geen risico is voor de menselijke voedselketen", aldus Peeters. Om alle risico's uit te sluiten, suggereert hij wel de optie voor landbouwers met vervuilde gronden om energiegewassen te verbouwen.
Peeters wil dat het lopend onderzoek naar de ecologische gevolgen van de oude baggerstorten verder onderzocht wordt. Aan OVAM wordt opdracht gegeven om in samenwerking met het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer een concreet voorstel uit te werken voor de aanpak van de problematiek van de oude baggerstorten.