nieuws

Meer inbreuken inzake identificatie vee in 2004

nieuws
In 2004 werden in Vlaanderen 2.330 veebedrijven gecontroleerd. Op 430 bedrijven werden inbreuken vastgesteld inzake de identificatie en registratie van dieren. Niettemin heeft ons land met Sanitel een van de beste systemen in de hele Europese Unie. Dat antwoordde minister van Volksgezondheid Rudy Demotte vorige week op een vraag van federaal volksvertegenwoordiger Guido De Padt (VLD).
23 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
In 2004 werden in Vlaanderen 2.330 veebedrijven gecontroleerd. Op 430 bedrijven werden inbreuken vastgesteld inzake de identificatie en registratie van dieren. Niettemin heeft ons land met Sanitel een van de beste systemen voor runderen in de hele Europese Unie. Dat antwoordde minister van Volksgezondheid Rudy Demotte vorige week op een vraag van federaal volksvertegenwoordiger Guido De Padt (VLD).

De Padt stelde zijn vraag naar aanleiding van een geval van grootschalige oormerkenfraude bij runderen door een veehandelaar uit Meerhout. De zaak kwam begin maart aan het licht. In de praktijk blijkt dat bij 18 procent van de controles een inbreuk op de verplichte identificatie en registratie van vee wordt vastgesteld. Op sommige bedrijven werd meer dan een inbreuk vastgesteld.

Soms gaat het om kleine overtredingen die enkel een schriftelijke verwittiging voor de veehouder tot gevolg hebben. Het gaat bijvoorbeeld om gevallen waarbij een dier een van de beide oormerken is kwijtgespeeld zonder dat de boer reeds een nieuw oormerk heeft besteld. Zwaardere inbreuken leiden daarentegen wel tot proces-verbaal. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de beide oormerken van een rund ontbreken, waarbij de veehouder geen bewijs kan leveren over de juiste identiteit van het dier. In heel België werden vorig jaar 380 pv's opgemaakt voor de hele veehouderijsector. Dat is meer dan in 2002 en 2003 toen respectievelijk 275 en 336 pv's werden opgesteld.

Sanitel identificeert en registreert naast runderen ook vleeskalveren, varkens, kippen, schapen, geiten, schapen en hertachtigen. In de rundveehouderij functioneert het Sanitel-systeem op basis van twee plastieken oormerken en een identificatiedocument voor elk rund vanaf de leeftijd van zeven dagen. Bijkomend is elk bedrijf verplicht een bedrijfsregister bij te houden. Deze identificatie steunt volledig op Europese verordeningen en is in ons land al operationeel sinds 1999. Met dit systeem heeft België de voorbije jaren een goede reputatie opgebouwd in de EU.

Momenteel zijn verschillende projecten aan de gang om bijkomende verbeteringen aan Sanitel aan te brengen. Telefoon en internet versnellen de datatransfer naar Sanitel, waardoor volgens Demotte het aantal registratiefouten aanzienlijk vermindert. Bedoeling is dat Sanitel op termijn nog meer gegevens kan uitwisselen met bedrijfsmanagementsprogramma's van veehouders en dat de databank-gegevens toegankelijker worden voor controlediensten. Tot slot wordt ook de procedure voor de erkenning van oormerken herzien. Landbouwers waren in het verleden niet altijd te spreken over de kwaliteit van de aangeleverde exemplaren.

Meer informatie: Sanitel

Lees ook: geVILT: "We hebben met de controles leren leven"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek