Europa en VS bakkeleien over voedselhulp
nieuwsDe VS kopen voedsel op in eigen land en voeren dat als voedselhulp uit naar de Derde Wereld. Volgens de EU misbruiken de VS dat systeem. Washington zou bij lage prijzen op de wereldmarkt de Amerikaanse landbouwoverschotten opkopen als voedselhulp. Op die manier worden de Amerikaanse boeren gesteund en vervalsen de VS de concurrentie, stelt de EU. Europa eist dat de Amerikanen hun voedselhulp anders organiseren.
"We hebben grafieken die duidelijk aantonen dat de VS meer voedselhulp geven wanneer de prijzen laag zijn", zei een EU-ambtenaar woensdag. Europa vindt het Amerikaanse systeem ook weinig kostenefficiënt. Want twee derde van het geld dat de Amerikaanse overheid in voedselhulp steekt, gaat naar transport, klinkt het van Europese kant.
Andrew Natsios, de baas van het Amerikaanse bureau voor humanitaire hulp USAid, ging dadelijk in de tegenaanval. "De VS geven driemaal meer voedselhulp dan Europa. Sinds de EU overschakelde van voedselhulp in natura naar het geven van fondsen voor de aankoop van voedsel ter plaatse, geeft Europa minder voedselhulp. Als de VS dat ook doen, is er gewoon niet genoeg voedselhulp meer en dreigt hongersnood", stelde Natsios.
Er dreigt nog meer onenigheid tussen de twee grootmachten. Europa wil in Hongkong een pakket maatregelen voor de ontwikkelingslanden overeenkomen. Maar twee van de zes maatregelen in het pakket zinnen de VS niet. Washington is niet happig om alle producten uit de armste landen gratis en onbeperkt op zijn markt toe te laten, zoals de EU voorstelt. Ze zouden uitzonderingen willen voor sommige producten, zoals voor textiel, suiker en katoen. Ook Japan wil uitzonderingen.
Het Europese commissielid voor Handel, Peter Mandelson, reageerde gisteren kribbig. "Ik vrees dat het ontwikkelingspakket in gevaar is. Als we zelfs dat niet kunnen overeenkomen, moeten we ons echt afvragen wat we in Hongkong aan het doen zijn", zei Mandelson. De Amerikaanse handelsgezant, Rob Portman, pleitte er woensdag voor een nieuwe deadline vast te leggen voor een doorbraak in het handelsoverleg. "Laten we een andere deadline vastleggen om de druk te behouden", zei Portman. Hij pleitte voor een datum begin volgend jaar.
Bron: De Tijd