nieuws

"Meer aandacht voor kwaliteit en informatie"

nieuws
Tijdens een afsluitend rondetafelgesprek in Brussel hebben Franz Fischler en David Byrne, de respectievelijke EU-commissarissen voor Landbouw en Consumentenbescherming de resultaten bekendgemaakt van strategische gesprekken die ze een jaar lang voerden met internationale experten over landbouw en voeding. De prioriteiten die in de debatten opdoken, zijn kwaliteitsbewaking in alle schakels van de agro-voedingskolom en eenduidige informatie naar de consument zodat deze bewuste keuzes kan maken.
13 mei 2002  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Tijdens een afsluitend rondetafelgesprek in Brussel hebben Franz Fischler en David Byrne, de respectievelijke EU-commissarissen voor Landbouw en Consumentenbescherming de resultaten bekendgemaakt van strategische gesprekken die ze een jaar lang voerden met internationale experten over landbouw en voeding. De prioriteiten die in de debatten opdoken, zijn kwaliteitsbewaking in alle schakels van de agro-voedingskolom en eenduidige informatie naar de consument zodat deze bewuste keuzes kan maken.

Landbouw is een economische sector die duurzaam en tegelijkertijd competitief moet kunnen produceren in heel Europa. Steeds meer komt ook nadruk te liggen op de multifunctionaliteit van de sector als hoeder van het platteland. Vanuit die vaststelling pleiten Fischler en Byrne voor beleidsmaatregelen die de landbouw bij al zijn opdrachten maximaal ondersteunt en die tegelijkertijd zo min mogelijk marktverstorend zijn. Ze denken daarbij luidop aan de implementatie van kwaliteitsstandaarden en -stimulansen in het Europese plattelandsbeleid.

Uit de expertenpanels bleek dat de oprichting van een Europese Voedselautoriteit nodig is om het vertrouwen van de consument in zijn voedsel te herstellen. Ook de uitvoering van het actieplan dat vervat zit in het Witboek over Voedselveiligheid verdient aandacht. De geconsulteerde experten dringen ook aan op een geharmoniseerde wetgeving inzake alle facetten van de voedselproductie.

Tot slot blijkt in de EU nood te zijn aan meer en betere informatie over voeding. Het veelvuldig gebruik van labels zou de consumenten in verwarring brengen. Bovendien vereisen meer labels ook meer inspanningen om de diverse lastenboeken te controleren. De Commissie is alvast van plan om de wetgeving inzake labeling te evalueren. Om finaal te komen tot een vereenvoudiging die de effectiviteit van de labels zou moeten herstellen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek