Leterme is minister van Landbouw en Plattelandsbeleid

Yves Leterme (43) wordt minister-president van de Vlaamse regering en minister van Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid. Hij is licentiaat in de rechten en in de politieke en sociale wetenschappen. Hij was sinds '97 kamerlid en is gewezen nationaal secretaris van de toenmalige CVP.
22 juli 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Yves Leterme (43) wordt minister-president van de Vlaamse regering en minister van Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid. Hij is licentiaat in de rechten en in de politieke en sociale wetenschappen. Hij was sinds '97 kamerlid en is gewezen nationaal secretaris van de (toenmalige) CVP.

Leterme kwam in juni '97 in de Kamer als opvolger van Paul Breyne, die tot gouverneur van West-Vlaanderen was benoemd. In '99 werd hij herkozen in de Kamer. In januari 2001 nam Leterme (die van ACW-signatuur is) er de fakkel als fractieleider over van Marc Van Peel, die schepen in Antwerpen was geworden. Daarop nam Leterme ontslag als schepen in Ieper.

Leterme zette zijn eerste stappen in de politiek als ondervoorzitter van de toenmalige CVP-jongeren. In '89 werd hij adjunct-secretaris-generaal van de partij. Later werd hij nationaal secretaris. Leterme werkte ook als administrateur bij het Europees Parlement en is een gewezen auditeur bij het Rekenhof.

Leterme behaalde bij de federale verkiezingen in mei 2003 een mooie score en loste Stefaan De Clerck af aan het hoofd van de partij. Als CD&V-voorzitter zette hij het kartel met N-VA op poten, wat de partij vleugels gaf in de verkiezingscampagne waarin Leterme zich profileerde als kandidaat-minister-president.

Na de verkiezingsoverwinning van CD&V-N-VA op 13 juni jongstleden werd Leterme formateur voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hij nam ontslag als kamerlid en legde op 6 juli jongstleden de eed af in het Vlaams Parlement.

Leterme staat bekend als een fervent fietser. Hij woont in Ieper, is gehuwd en vader van drie kinderen.

Lees ook: het regeerakkoord

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek