Landbouwers geinteresseerd in aquacultuur
nieuwsIn een eerste conclusie bevestigt voorzitter van het Vlaams Visserij Informatiecentrum Manu De Sutter dat de interesse groot genoeg is om de promotie voor aquacultuur verder uit te werken. Bovendien worden meer subsidies beschikbaar gesteld voor de promotie. Daarnaast zal ook het aanleren van de technieken in het visserijonderwijs ingeschakeld worden.
Het initiatief voor een studiedag rond aquacultuur in Vlaanderen kwam er door de vaststelling dat heel wat - vooral jonge landbouwers - na de varkenspest en dioxinecrisis op zoek waren naar nieuwe mogelijkheden. Bovendien blijkt uit verschillende statistische gegevens dat door de mestproblematiek in de nabije toekomst meer dan 1000 bedrijfsgebouwen in de varkenshouderij zullen verdwijnen. Een nieuwe bestemming zoeken, is dan ook aangewezen.
Dat de overstap naar aquacultuur haalbaar is, bewijst het Nederlandse voorbeeld. Daar zijn al verschillende varkensboeren overgeschakeld op viskweek. In ons klimaat maken kwekerijen voor paling, forel, meerval en steur de beste kans op slagen. Toch heeft De Sutter enkele bedenkingen. Door de wisselende prijs van vooral paling en meerval is ook terughoudendheid geboden. Ook wat steur, de producent van kaviaar, betreft, zijn er bedenkingen. Het duurt vijf jaar tot de vrouwelijke steur volwassen is en haar eitjes kunnen geoogst worden.
De opstart van een viskwekerij in onze contreien is dan ook niet vanzelfsprekend. Vooreerst is er voldoende kennis nodig en wachten er zware investeringen. Ook wat de nodige vergunningen betreft, is er nog een weg af te leggen.
Toch zou de omvorming van een varkensstal naar een viskwekerij binnen de wet op de ruimtelijke ordening mogelijk zijn. Volgens De Sutter wordt de aquacultuur en visserij nog als agrarische bedrijven gezien. Ook wat betreft het mestafval is er een oplossing in de vorm van geintegreerde waterzuiveringssystemen.
Het Vlaams Visserij Informatiecentrum zal bij de bevoegde minister aankloppen om de subsidies voor aquacultuur op te tillen. In 1999 investeerde het Fonds voor Visserij -en Aquacultuur 12 mio in de visserij. Amper 69.000 frank ging daarvan naar de aquacultuur.
Ten slotte werd tijdens de studiedag ook gepleit voor een provinciaal consulent. In het voorjaar wordt alvast een studiedag naar Nederland en Limburg georganiseerd om de West-Vlaamse varkenskwekers de kans te geven een viskwekerij van nabij te bekijken. Er zijn ook concrete plannen om ook in de andere provincies aquacultuurdagen te organiseren.