"Koolzaad niet meer interessant voor boeren"
nieuwsHet areaal koolzaad in Limburg slinkt. Vorig jaar was er nog 88 hectare aangeplant en dat was meer dan 10 keer zoveel als de 6,45 hectare van 2005. Dit wordt een succesverhaal, dacht iedereen. "Precieze cijfers hebben we nog niet, maar alles wijst erop dat de boer niet meer zo geïnteresseerd is," zegt Bart Vleeschouwers. "Daar zijn verschillende redenen voor. Tarwe brengt ten eerste evenveel op als koolzaad. En de boeren zijn meer vertrouwd met tarwe, dat geeft een stabielere oogst dan koolzaad. En een boer maakt natuurlijk zijn rekening: waarom koolzaad planten als tarwe evenveel opbrengt".
Een tijdje geleden was er veel interesse om koolzaad zelf te persen en te verkopen als biobrandstof. Vleeschouwers: "Dat enthousiasme is weg om de eenvoudige reden dat de overheid het de landbouwer wel heel erg moeilijk maakt. De administratie die daarbij komt kijken is loodzwaar. Dus haken de boeren af. Nochtans zou dat financieel interessant zijn, want op die brandstof moet je geen accijnzen betalen. In heel Vlaanderen zijn er zo maar een stuk of drie landbouwers die koolzaalolie als brandstof kunnen verkopen. Als je daarmee wil rijden, moet je trouwens je auto laten ombouwen, want als de temperatuur onder de 10 graden zakt, wordt die olie te dik".
Bio-energiedeskundige Peter van Bussel heeft tot voor kort voor Ode, de Organisatie voor Duurzame Energie, enkele projecten over koolzaad in Noord-Limburg opgevolgd. Hij vreest intussen ook dat we straks niet bij de boer zullen tanken. "De administratie is inderdaad veel te ingewikkeld én de technische investering te hoog. De bedrijven in Limburg zijn klein. Je zou die kosten voor een pers kunnen opvangen door via een coöperatieve te werken en zo de uitgaven te delen, maar die traditie hebben ze hier niet. In Nederland en Duitsland werken ze zo wel. Dat de boer een olieboer wordt, kunnen we vergeten. Heel jammer".
Ook de interesse om auto's om te bouwen, zodat ze op koolzaadolie kunnen rijden, is er niet. "Daar zijn we mee gestopt," zegt Alex Petosa van Ineltra Systems in Genk, een bedrijf dat gespecialiseerd is in alternatieve energie. "Want daar is geen vraag naar".(MP)