nieuws

Koffieboeren in Peru tureluurs door klimaatwijziging

nieuws
Peru is wereldwijd de zesde belangrijkste exporteur van koffie. Normaliter beginnen de plukkers er te oogsten in april, zo'n zes maanden vooraleer het gros van de arabicakoffie in de rest van de wereld binnengehaald wordt. Door de klimaatverandering dreigt het land dit comparatieve voordeel echter te verliezen. Stijgende temperaturen en wispelturige weerpatronen doen het koffieseizoen op hol slaan. Door de gletsjers die in het Andesgebergte in sneltreinvaart aan het smelten zijn, heeft Peru zwaar te lijden onder de klimaatverandering.
21 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:44
Peru is wereldwijd de zesde belangrijkste exporteur van koffie. Normaliter beginnen de plukkers er te oogsten in april, zo'n zes maanden vooraleer het gros van de arabicakoffie in de rest van de wereld binnengehaald wordt. Door de klimaatverandering dreigt het land dit comparatieve voordeel echter te verliezen. Stijgende temperaturen en wispelturige weerpatronen doen het koffieseizoen op hol slaan. Door de gletsjers die in het Andesgebergte in sneltreinvaart aan het smelten zijn, heeft Peru zwaar te lijden onder de klimaatverandering.

Teresa Rocha, een 16-jarige seizoensarbeidster die aan de slag is op een koffieplantage in La Merced, kent niks van de factoren die aan de grondslag liggen van het wijzigende klimaat, maar over de impact kan ze een woordje meespreken. Dankzij hogere temperaturen kon ze dit jaar een maand vroeger beginnen oogsten dan het geval is in andere jaren. De boeren melden ook dat de gewassen op hoger gelegen percelen tegenwoordig even snel groeien als in lager gelegen gebieden.

"De seizoenen zijn het noorden helemaal kwijt. Je kan niet langer zeggen dat het winter is van november tot maart. Soms worden we in andere maanden geconfronteerd met winterweer", zegt Cesar Rivas van de nationale federatie die de koffieboeren vertegenwoordigt. "Op die manier raakt de productie volledig ontregeld. De teeltplannen van de boeren kloppen niet langer, en die onzekerheid maakt het beroep dubbel moeilijk".

In Costa Rica slagen de koffieboeren erin om op steeds grotere hoogtes te telen. Op plaatsen waar het vroeger veel te kil was, worden nu erg vruchtbare landbouwgronden aangetroffen. Dat lijkt een positieve ontwikkeling, maar de hogere temperaturen gaan ook gepaard met grillige neerslag- en vochtigheidspatronen. Vorig jaar werden de droogte in Brazilië en de stormen in Guatemala toegeschreven aan de klimaatverandering. In beide gevallen kreeg de koffieoogst zware klappen.

Volgens Pablo Vargas, directeur van een koffiecoöperatie in La Merced, proberen de boeren de gevolgen van het wijzigende klimaat te temperen door teelttechnische ingrepen uit te voeren zoals het aanplanten van koffiestruiken in een schaduwrijke omgeving en het gebruik van organische meststoffen. Maar als de klimaatverandering op andere plaatsen in de wereld niet afgeremd wordt, lijken dat veeleer pleisters op een houten been te zijn.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek