Klimaattop: reacties op Nederlands compromisvoorstel

nieuws
Volgens de Nederlandse minister van milieu Pronk is zijn voorstel de enige mogelijkheid om de landen die deelnemen aan de Klimaatconferentie in Den Haag dichter bij elkaar te brengen. Hij noemde het een balans waarbij de pijn ende opbrengsten evenwichtig zijn verdeeld.
24 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Volgens de Nederlandse minister van milieu Pronk is zijn voorstel de enige mogelijkheid om de landen die deelnemen aan de Klimaatconferentie in Den Haag dichter bij elkaar te brengen. Hij noemde het een balans waarbij de pijn en de opbrengsten evenwichtig zijn verdeeld. Met de maatregelen in dit voorstel kunnen landen volgens Pronk in elk geval beginnen met de bescherming van het klimaat. Zij zijn 'hard' genoeg om de reducties die in 1997 in Kyoto zijn afgesproken, te halen.

Deze nacht begon een debat waar alle 180 landen aan deelnemen. Uiterlijk zaterdagmiddag moeten zij het eens worden over een akkoord om het klimaat te beschermen.

De milieubeweging reageerde afwijzend. Friends of the Earth, een groep waartoe onder meer de Stichting Milieudefensie behoort, meent dat het voorstel van Pronk onvoldoende is en de VS teveel tegemoet komt.

Het Wereld Natuur Fonds vindt dat Pronk veel te veel ruimte geeft voor de toepassing van sinks. "We verliezen ten opzichte van Kyoto, maar we hadden een veel grotere ramp verwacht", aldus klimaatspecialist S. Schöne.

De Europese Unie uitte kritiek op het compromisvoorstel van Pronk. "Teleurstellend en onaanvaardbaar", zo noemde de Franse minister van Milieu, Dominique Voynet, de voorstellen. Ze wilde er verder niets over zeggen, voor ze met haar technische experts de voorstellen heeft besproken. Frankrijk is momenteel EU-voorzitter.

In het compromis van Pronk staan ook voorstellen voor diverse hulpfondsen voor de ontwikkelingslanden. Pronk wil dat rijke landen uiterlijk in 2005 jaarlijks 1 miljard dollar voor hen bijeen brengen. Lukt dat niet, dan komt er een heffing op bepaalde klimaatmaatregelen. Met het geld kunnen arme landen zelf maatregelen nemen tegen klimaatverandering.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek