nieuws

Juridische afhandeling dioxinecrisis niet voor morgen

nieuws
Een 20-tal bedrijven uit de landbouw- en voedingssector eisen voor de rechtbank nog steeds een hogere vergoeding voor de opgelopen schade tijdens de dioxinecrisis. Andere bedrijven overwegen dat nog te doen. Daarnaast vorderen zo'n 170 mengvoederbedrijven in totaal ongeveer 5 miljoen euro terug die ze destijds betaalden aan het Dioxinefonds. Dat stond in de woensdageditie van De Tijd.
6 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Een 20-tal bedrijven uit de landbouw- en voedingssector eisen voor de rechtbank nog steeds een hogere vergoeding voor de opgelopen schade tijdens de dioxinecrisis. Andere bedrijven overwegen dat nog te doen. Daarnaast vorderen zo'n 170 mengvoederbedrijven in totaal ongeveer 5 miljoen euro terug die ze destijds betaalden aan het Dioxinefonds. Dat stond woensdag te lezen in De Tijd.

Tientallen bedrijven toonden zich na de dioxinecrisis ontevreden met de uitbetaalde schadevergoedingen. 50 à 60 bedrijven trokken naar de rechter om de staat verantwoordelijk te stellen voor de dioxinecrisis en om bijkomende schadevergoedingen te eisen. Een aantal dossiers vingen bot, andere lopen door. Er zijn nog 15 à 20 dossiers, luidt het bij de FOD Volksgezondheid. Vermoedelijk slepen die nog een hele tijd aan. Daarnaast wordt op administratief niveau nog in zeven dossiers 25 miljoen euro aan schadevergoedingen geëist voor directe schade, zoals de vernietiging van producten.

Een 170-tal mengvoederbedrijven vorderen nog zo'n 5 miljoen euro terug van de staat. Dat geld stopten ze als solidariteitsbijdrage in een Dioxinefonds dat getroffen landbouwers snel moest vergoeden. Maar de regering heeft nagelaten een koninklijk besluit binnen de zes maanden te bekrachtigen met een wet. Omdat dit pas een jaar later gebeurde, vernietigde het Arbitragehof in 2003 die wet op verzoek van de federatie Bemefa. De rechtbank van eerste aanleg beslist normaal in juni wie de betaalde solidariteitsbijdragen aan de Bemefa-leden moet terugbetalen.

Een Turnhoutse rechter heeft alvast reeds beslist dat de staat 167.262 euro moet terugbetalen aan mengvoederfabrikant Spoormans uit Arendonk, destijds geen lid van Bemefa. Het kabinet-Demotte onderzoekt of ook de gewesten financieel kunnen bijspringen, maar het Vlaamse Gewest zit daar niet meteen op te wachten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek