Japanse overheid wil DNA van Wagyu-koeien patenteren
nieuwsIn de Voerstreek fokt de Nederlander Wim Claessen de grootste Europese kudde Wagyu's. Om fijnproevers te laten kennismaken met het exclusieve vlees, kondigde hij enkele maanden geleden aan dat hij op het landgoed Altembrouck een bezoekerscentrum wil inrichten. Bovendien wil Claessen in de toekomst steeds meer boeren van Wagyu-embryo's voorzien en de verkoop van dat vlees coördineren.
In Japan zijn de dieren beschermd door keizerlijke wetten. De uitvoer van de dieren en het vlees is ten strengste verboden. "Via een omweg kwam ik bij een Amerikaanse onderzoeker terecht, die geëxperimenteerd had met de runderen", vertelt Claessen. "Ik kocht twintig embryo's en vijf jaar geleden werden hier in 's Gravenvoeren de eerste Europese Wagyu's geboren. Hier grazen nu vijftig runderen, bij mijn zakenpartner in Wales staan er nog eens 170".
Claessen verkoopt zijn vlees onder meer aan het Londense warenhuis Harrod's, de oliesjeiks in Dubai en de Japanse ambassades in Europa. Maar hij heeft ook plannen om het bekender te maken bij het grote publiek in Vlaanderen.