nieuws

Japanse overheid wil DNA van Wagyu-koeien patenteren

nieuws
Wagyu wordt beschouwd als het meest exclusieve rundvlees ter wereld. Om de productie op te drijven, worden buiten Japan Wagyu-runderen gekruist met inheemse rassen. De Japanse overheid wil nu vastleggen dat de naam Wagyu alleen mag worden gebruikt bij vlees van volbloedsrunderen van vier Japanse rassen. Het DNA zou daartoe gepatenteerd moeten worden.
18 april 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Wagyu wordt beschouwd als het meest exclusieve rundvlees ter wereld. Om de productie op te drijven, worden buiten Japan Wagyu-runderen gekruist met inheemse rassen. De Japanse overheid wil nu vastleggen dat de naam Wagyu alleen mag worden gebruikt bij vlees van volbloedsrunderen van vier Japanse rassen. Het DNA zou daartoe gepatenteerd moeten worden.

In de Voerstreek fokt de Nederlander Wim Claessen de grootste Europese kudde Wagyu's. Om fijnproevers te laten kennismaken met het exclusieve vlees, kondigde hij enkele maanden geleden aan dat hij op het landgoed Altembrouck een bezoekerscentrum wil inrichten. Bovendien wil Claessen in de toekomst steeds meer boeren van Wagyu-embryo's voorzien en de verkoop van dat vlees coördineren.

In Japan zijn de dieren beschermd door keizerlijke wetten. De uitvoer van de dieren en het vlees is ten strengste verboden. "Via een omweg kwam ik bij een Amerikaanse onderzoeker terecht, die geëxperimenteerd had met de runderen", vertelt Claessen. "Ik kocht twintig embryo's en vijf jaar geleden werden hier in 's Gravenvoeren de eerste Europese Wagyu's geboren. Hier grazen nu vijftig runderen, bij mijn zakenpartner in Wales staan er nog eens 170".

Claessen verkoopt zijn vlees onder meer aan het Londense warenhuis Harrod's, de oliesjeiks in Dubai en de Japanse ambassades in Europa. Maar hij heeft ook plannen om het bekender te maken bij het grote publiek in Vlaanderen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek