nieuws

In Europa gaat 179 kilo voedsel per inwoner verloren

nieuws
Onderzoek in opdracht van de EU wees uit dat gezinnen verantwoordelijk zijn voor 42 procent van de totale voedselverspilling.
22 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

Onderzoek in opdracht van de EU wees uit dat gezinnen verantwoordelijk zijn voor naar schatting 42 procent van de totale voedselverspilling, verwerkers voor 39 procent, detailhandelaars voor 5 procent en de cateringsector voor 14 procent. Verspilling in de landbouw werd niet in het onderzoek opgenomen. De Europese Commissie schat de verspilling op 179 kilo voedsel per inwoner per jaar en geeft tips om zuiniger met voedsel om te gaan.

Elke inwoner van de EU verspilt naar schatting jaarlijks 179 kilogram voedsel. In totaal gaat het om ongeveer 89 miljoen ton per jaar. De werkelijke verspilling is nog groter want oogstverliezen in de landbouw en de teruggooi van vis zijn niet meegeteld. Zonder extra preventief beleid zal de jaarlijkse voedselverspilling tegen 2020 oplopen tot 126 miljoen ton, een stijging met 40 procent.

De Europese Commissie ontwaart verschillende oorzaken voor voedselverspilling. In de verwerkende sector, bijvoorbeeld, zijn dat voornamelijk overproductie, misvormde producten en beschadigde producten en verpakkingen. In de detailhandel zijn de oorzaken marketingnormen, slecht beheer van voorraden en marketingstrategieën (twee voor de prijs van één-afspraken).

Gezinnen dragen ook bij tot de verspilling omdat zij niet weten hoe zij voedsel efficiënt kunnen gebruiken, door te winkelen zonder lijstje en door datumetiketten verkeerd te interpreteren. Ten slotte draagt de horeca bij tot de voedselverspilling door slechts één soort porties aan te bieden terwijl mensen verschillende behoeften hebben, omdat het moeilijk is vooraf het precieze aantal klanten in te schatten en omdat het meenemen van restjes naar huis nog niet is ingeburgerd in Europa.

Om succes te boeken in de strijd tegen voedselverspilling acht de Commissie het essentieel dat alle actoren in de voedselketen worden betrokken en dat de verschillende oorzaken van voedselverspilling per sector worden aangepakt. Ook het bewustzijn moet vergroten. Onder meer scholen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Ook voedselbanken hebben een taak in het voorkomen van voedselverspilling.

De Commissie ontkracht dat het verminderen van voedselverspilling slecht zou zijn voor de voedselveiligheid. "Soms zijn er sterke synergieën tussen het verminderen van voedselverspilling en voedselveiligheid. Informatie verstrekken over datumetiketten en over het koel bewaren van levensmiddelen is goed voor de voedselveiligheid en heeft positieve effecten op voedselverspilling", luidt het.

Tips die de consument meekrijgt om in het dagelijks leven minder voedsel te verspillen, zijn: bewust inkopen, vervaldatum controleren, rekening houden met het budget, optimalen koelen, oudere producten vooraan plaatsen in de koelkast, restjes verwerken, kleine porties serveren, correct bewaren, maaltijden en brood invriezen en een compostvat voor de tuin gebruiken.

Meer info: Sustainability of the food chain

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek