nieuws

Honderden gezinnen zonder water in Hageland

nieuws
Honderden gezinnen in het Hageland, tussen Aarschot en Diest, hebben sinds zaterdagnamiddag weinig of geen watertoevoer. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wijt de problemen aan het uitzonderlijke hoge waterverbruik in de tuinbouwsector. De provinciale landbouwdienst laat een heel ander geluid horen.
20 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Honderden gezinnen in het Hageland, tussen Aarschot en Diest, hebben sinds zaterdagnamiddag weinig of geen watertoevoer. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wijt de problemen aan het uitzonderlijke hoge waterverbruik in de tuinbouwsector en vraagt de bevolking voorlopig enkel water te gebruiken voor menselijke consumptie.

Omwille van het uitzonderlijk hoge verbruik van het afgelopen weekend zijn de reserves in de watertorens van Meensel-Kiezegem, Bekkevoort en Betekom en in de reservoirs van Houwaart en Zichem op. Bewoners van hoger geleden gebieden zoals in Tielt-Winge, Binkom of in de wijk aan de Orleanstoren in Aarschot hebben hierdoor geen of minder water. Alles samen ondervinden enkele honderden gezinnen problemen op vlak van waterbevoorrading.

"Een dergelijk hoog waterverbruik hebben we de afgelopen 15 jaar niet meer gekend. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het hoge verbruik in de tuinbouw omwille van de aanhoudende droogte en de hitte van de laatste dagen. We denken vooral aan de fruitsector zoals de aardbeienteelt. Tijdens de warme zomer van 2003 hadden we geen problemen. Het was toen vooral heet in augustus op een ogenblik dat de tuinbouwsector minder water verbruikt", aldus Eddy Troostens van de VMW Vlaams-Brabant.

Louis Palfliet, hoofd van de provinciale Landbouwkundige Dienst in Leuven, laat een heel ander geluid horen: "Boeren en tuinders hebben de jongste drie jaar veel inspanningen geleverd om waterreservoirs aan te leggen. Dat de aardbeiteelt de oorzaak vormt van het watertekort, is onjuist. Lang niet alles fruitkwekers gebruiken trouwens drinkwater. Het echte probleem zit 'm bij de milieuactivisten. Die willen de bodem vernatten, met als gevolg dat er steeds minder vergunningen voor pompstations worden uitgereikt. Hogergelegen dorpen worden de dupe".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek