Middelkerkse boeren eisen behoud landbouwgebied
nieuws"Wij hebben aan het schepencollege gevraagd om bezwaar in te dienen tegen het voorgestelde aantal hectare natuurverwevingsgebied in Middelkerke omdat wij ervan overtuigd zijn dat dit onherroepelijk natuurgebied zal worden", stelt een verbolgen landbouwer Franky Annys, lid van de plaatselijke land- en tuinbouwraad.
"Zelfs gronden die geen enkele natuurwaarde hebben, zoals akkerland en intensief grasland, worden te pas en te onpas geclaimd, wat nu gebeurt naast de Schuddebeurze in Lombardsijde, de Puidebroeken en in de Snipgatpolder in Leffinge. In de regio kust-polders-westhoek moet in het kader van de afbakening van gebieden voor natuurlijke en agrarische structuur 121.000 hectare landbouwgrond en 29.200 hectare natuur-, natuurverwevings- en bosgebied worden aangeduid", zegt Franky Annys.
Daar loopt het ook volgens Geert Vermander van de Boerenbond goed fout. "Bijna alle wensen uit de natuurhoek worden zonder concreet overleg opgenomen in nota's van de bevoegde Vlaamse administratie Ruimtelijke Planning. Wij eisen dat het huidige planningproces wordt bevroren en dat men zich beraadt over de gevolgen van dit alles voor de actieve landbouw. De zekerheid die een wijziging van het gewestplan Oostende-Middenkust vier jaar geleden moest geven, komt door dit alles in het gedrang. We worden niet alleen geconfronteerd met een vermindering van de grondwaarde, maar de opgelegde beperkingen zouden voor een groot inkomensverlies zorgen", aldus Geert Vermander.
Schepen Janna Rommel-Opstaele (VLD), voorzitter van de land- en tuinbouwraad, schaart zich achter de bezwaren van de Middelkerkse landbouw. "Binnen het schepencollege werd onlangs inderdaad beslist om een algemeen bezwaar in te dienen tegen deze gang van zaken. De verschillende landbouworganisaties kunnen dan hun individuele bemerkingen overmaken", aldus nog schepen Rommel-Opstaele.
Bron: Het Nieuwsblad