Hoe groot is afkeer van consument voor berengeur?

nieuws
Varkenscastratie vermijdt dat het vlees bij verhitting een weinig appetijtelijke geur verspreidt. Maar in welke mate herkennen consumenten deze geur? Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) beroept zich op een recente studie van de Wageningen Universiteit om vast te stellen dat het onverdoofd castreren van biggen misschien "eerder gebaseerd is op gewoonten dan op feiten". Minister van Landbouw Kris Peeters waarschuwt voor foute conclusies en laat weten dat dit jaar nog een grote consumententest georganiseerd wordt.
29 mei 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:43
Varkenscastratie vermijdt dat het vlees bij verhitting een weinig appetijtelijke geur verspreidt. Maar in welke mate herkennen consumenten deze geur? Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) beroept zich op een recente studie van de Wageningen Universiteit om vast te stellen dat het onverdoofd castreren van biggen misschien "eerder gebaseerd is op gewoonten dan op feiten". Minister van Landbouw Kris Peeters waarschuwt voor foute conclusies en laat weten dat dit jaar nog een grote consumententest georganiseerd wordt.

Uit het Nederlands onderzoek leidt Glorieux af dat berengeur slechts zelden voorkomt en dat het voor de consument niet echt een probleem vormt. De groene volksvertegenwoordiger vraagt zich af of het dan wel aanvaardbaar is om in Vlaanderen jaarlijks miljoenen biggen onverdoofd te blijven castreren. Peeters onthoudt andere elementen uit de studie. "De onderzoekers slagen er niet in een eenduidige definitie van het begrip berengeur op te stellen. In het rapport staat letterlijk dat het onwaarschijnlijk is dat er een eenvoudige oplossing voor het stoppen van castratie bestaat".

De minister-president stipt aan dat het ILVO de voorbije jaren reeds tientallen smaak- en geurbeoordelingen van vers gebakken varkensvlees georganiseerd heeft, zowel voor experten- als consumentenpanels. De resultaten daarvan variëren, afhankelijk van de detectiemethode, van 10 tot 20 procent. In november zal in het kader van een nieuw ILVO-project een grootschalige test plaatsvinden waarbij koude varkensvleesbereidingen met berengeurvlees in verschillende verhoudingen beoordeeld zullen worden.

"Hiervoor krijgen we ook medewerking van een bedrijf uit de distributiesector. De bedoeling is om na te gaan hoe ver men in vleeswaren kan gaan in het gebruik van vlees dat postiief test op berengeur", zegt Peeters, die in dit dossier nog tijdens deze legislatuur "stappen wil vooruitzetten".(KS)

Meer informatie: Beren op de weg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek