Hedwigepolder blijft gespaard van ontpoldering

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag beslist dat er geen ontpoldering komt van de Hedwigepolder in Zeeland. In de plaats daarvan wordt geopteerd voor de aanleg van een buitendijkse schor langs de Westerschelde. Boerenbond reageert verheugd omdat op die manier 300 hectare vruchtbare landbouwgrond van ontpoldering bespaard blijft.
17 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag beslist dat er geen ontpoldering komt van de Hedwigepolder in Zeeland. In de plaats daarvan wordt geopteerd voor de aanleg van een buitendijkse schor langs de Westerschelde. Boerenbond reageert verheugd omdat op die manier 300 hectare vruchtbare landbouwgrond van ontpoldering bespaard blijft.

Normaal gezien zouden Nederland en Vlaanderen één groot gebied op de grens van Beveren en Hulst ontpolderen. Het hele dossier draait rond een natuurcompensatie voor de verdieping van Schelde zoals vastgelegd in de Scheldeverdragen. Maar bij onze noorderburen stuitte het project op veel protest. Een ruime meerderheid in het Nederlandse parlement kantte zich al tegen de ontpoldering en nu heeft ook de regering beslist om het project af te blazen.

Boerenbond is tevreden met de beslissing omdat hierdoor Vlaamse landbouwers bedrijfszekerheid verwerven. "Het grootste deel van deze polders wordt immers bewerkt door jonge Vlaamse boeren", aldus de landbouworganisatie. Het is voorlopig onduidelijk welke de andere effecten zijn van het Nederlandse besluit, maar volgens de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) zal de impact zeker voelbaar zijn in Vlaanderen.

In de Oost-Vlaamse gemeente zijn de werken al volop bezig in de Prosperpolder Noord. Van de Vijver gaat nu contact opnemen met de Vlaamse administratie om te bespreken wat de gevolgen zijn van de Nederlandse beslissing. "Er zal onder meer bekeken moeten worden of de natuurwaarden van het project nog gehaald kunnen worden", aldus de burgemeester. Ook Boerenbond dringt aan op overleg inzake de herinrichting van Prosperpolder Noord.

Wegens de beslissing van de Nederlandse regering en de beperkte omvang van Prosperpolder Noord heeft Boerenbond vragen bij de verdere omvorming van deze polder tot slikke- en schorregebied. "Waarom ook deze slikken en schorren niet, net zoals in Nederland, buitendijks in het Schelde-estuarium creëren?", luidt het bij de landbouworganisatie. Van de Vijver gelooft echter niet dat het Vlaamse luik afgevoerd zal worden. "Prosperpolder is immers ook een compensatie voor de havenuitbreiding".

Er is echter nog een achterdeurtje. Als de Europese Commissie niet akkoord gaat met het alternatief van een buitendijkse schor, kan de Hedwigepolder alsnog ontpolderd worden. Het alternatief zal Nederland bovendien ook geld kosten, zo'n 180 tot 200 miljoen euro. Zou de Hedwigepolder onder water zijn gezet, dan had Vlaanderen dat betaald. Nederland verwacht eind april een reactie van Europa. 

Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu vinden het besluit van de Nederlandse overheid compleet ongeloofwaardig. De 'alternatieven' die nu naar voor worden geschoven, zijn volgens de twee natuurorganisaties al grondig onderzocht door de commissies Maljers en Nijpels en naar de prullenbak verwezen.

Het lijkt hen dan ook weinig waarschijnlijk dat de Europese Commissie tot andere besluiten kan komen dan de Nederlandse experts zelf. "Nederland koopt vandaag hoogstens uitstel en schuift de hete aardappel door naar de Europese Commissie", luidt het in die hoek.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek