Groot engagement voor meer groen in Gentse kanaalzone
nieuwsHet gebied rond de Gentse haven kleurt weldra veel groener dan nu het geval is. Door de ondertekening van het ECO²-charter engageren landbouwers, bedrijven en buurtbewoners zich voor de realisatie van buffergroen. Ook de overheid zal zich inspannen voor een groenere kanaalzone. Daartoe ondertekende Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege het convenant Groen raamwerk.
De voorbije jaren kende de Gentse haven een sterke ontwikkeling. Hierdoor dreigde de leefkwaliteit in de kanaaldorpen te verminderen. Om de leefbaarheid op langere termijn te garanderen, worden overgangszones ingericht tussen de economische zones en de woonkernen. Die overgangszones of koppelingsgebieden worden de komende jaren via inrichtingsplannen van VLM ingericht als bos-, park-, natuur- en landbouwgebied.
De natuur-, bos- en parkzones worden door de overheid gefinancierd en ingericht. Voor de landbouwzones in de koppelingsgebieden is dit minder evident. VLM heeft ervoor gekozen om de landbouwsector in deze gebieden zelf een grotere rol te laten spelen bij de invulling van de buffering van de bedrijvenzones. Dit gebeurt via het project ECO². Omdat landbouwers al voortdurend areaal zijn verloren aan de groeiende havenactiviteiten, zijn zij geen vragende partij voor deze buffering.
Om landbouwers voldoende te motiveren, moest VLM op zoek naar een hogere en marktconforme vergoeding dan wat de overheid nu via beheerovereenkomsten kan uitkeren. Aangezien Europa niet toelaat dat die extra vergoeding van de overheid komt - dit zou aanzien worden als ongeoorloofde staatssteun -, werd een beroep gedaan op de bedrijven uit de Gentse kanaalzone. In totaal legden al 21 bedrijven 87.500 euro samen in een plattelandsfonds.
Samen met overheidsmiddelen moet dit plattelandsfonds ervoor zorgen dat landbouwers die groen rond hun akkers of weiden plaatsen en onderhouden, de komende tien jaar een faire vergoeding krijgen. Minister Schauvliege was behoorlijk opgetogen over het ECO²-project. “Het is de eerste keer dat zoveel mensen samen hun engagement hebben uitgesproken voor een leefbare kanaalzone. Ook het plattelandsfonds met middelen vanuit de bedrijfswereld is uniek in Vlaanderen”. In totaal engageerden al 18 landbouwers zich om in totaal 7.000 meter bomenrijen, houtkanten en heggen aan te planten.
Daarnaast ondertekende Schauvliege ook het convenant Groen raamwerk. Met dit project willen het Gentse havenbedrijf, het Vlaamse Gewest, de stad Gent, de gemeentes Evergem en Zelzate en de provincie Oost-Vlaanderen werk maken van groene verbindingen doorheen het havengebied. Op vandaag is er al heel wat groen in de haven langs pijpleidingen, spoorlijnen, wegen en op braakliggende terreinen. Maar via het project Groen raamwerk willen de partners die gaan inrichten en beheren als volwaardige bermen en bomenrijen.
Het Groen raamwerk is geen wettelijke verplichting. Het is een vrijwillig initiatief. “Je kan het zien als een mooi voorbeeld van hoe in een economische gebied toch werk kan gemaakt worden van landschap en natuur. De haven promoot niet voor niets de slogan ‘samen groeien naar een duurzame welvaart”, aldus Christoph Peeters, voorzitter van Havenbedrijf Gent.
Volgens provinciegouverneur André Denys moeten de havenontwikkeling en de leefbaarheid van de regio hand in hand gaan. “De laatste jaren was er meer aandacht voor het economische, daarom willen we met beide projecten het vergroeningsproces in de kanaalzone versnellen. Op die manier moet de haven van Gent uitgroeien tot de meest groene haven van de Europese Unie”, besloot Denys, die samen met de andere partners de gemaakte afspraken vastlegde in het charter ECO² en het convenant Groen raamwerk.