Greenpeace rekent op neen-stem tegen ggo-aardappel
nieuwsDe genetisch gewijzigde aardappel EH92-527-1, ook Amflora genoemd, verhit al enige tijd de gemoederen in de EU-instellingen. De aardappel werd in eerste instantie gemanipuleerd om meer zetmeel op te brengen, wat onder meer gebruikt kan worden in de papierproductie en de textielnijverheid. BASF wil de resterende pulp echter ook gebruiken in veevoeder.
De Europese Voedselautoriteit EFSA ziet geen graten in de gemodificeerde aardappel, maar zowel het Europees Geneesmiddelenbureau als de Wereldgezondheidsorganisatie denken daar anders over. Dat heeft veel met de aanwezigheid van het npt-II gen in de aardappel te maken dat resistentie tegen de antibiotica kanamycine en neomycine kan veroorzaken. In sommige wetenschappelijke kringen is men van mening dat het EFSA de gevolgen daarvan heeft onderschat. Ook hield het EFSA geen rekening met het feit dat de BASF-aardappel ook als dierenvoeder gebruikt kan worden en bijgevolg in de voedselketen kan terechtkomen.
Volgens Greenpeace had het bewuste merkergen volgens de Europese regels al sinds 2004 verboden moeten zijn. De milieuorganisatie wijst er ook op dat BASF het gen makkelijk had kunnen weghalen voor de aardappel in productie ging, "maar het bedrijf vertikte dit om tijd en geld te sparen". Campagnemedewerker Karen Janssens noemt een eventuele goedkeuring onwettig en onverantwoord. "Geen zinnig mens loopt het risico om de resistentie tegen antibiotica bij mensen en dieren te verhogen en de behandeling van allerlei ziektes in het gedrang te brengen", luidt het.
Volgens EuropaBio, de Europese brancheorganisatie van biotechnologiebedrijven die de komst van de BASF-aardappel toejuicht, is de goedkeuring van groot belang voor de sector. Europa zal zijn sterke positie op de (aardappel)zetmeelmarkt daardoor kunnen behouden en de concurrentie vanuit andere continenten aankunnen.(KS)