Geen oplossing voor instorting op beschermde hoeve
nieuwsDe boer kan niets doen. Zijn koeien kunnen niet meer op stal. "Ik begrijp niet waarom er nog altijd niets is gedaan", zegt een moegestreden Robert Calson. "Ik tref geen schuld aan de instorting, maar ben wel het slachtoffer. We zijn nu tien maanden verder en ik sta nog altijd nergens. Het duurt te lang. Het gerecht moest al lang een uitspraak in de zaak hebben gedaan".
Volgens de boer laat de deskundige van het gerecht sinds eind augustus niets meer van zich horen. "Ik heb brieven geschreven en ben hogerop gegaan. Het helpt niet», vervolgt Colson, die twintig beesten heeft moeten verkopen. "In de stal mochten geen koeien meer staan. Ik heb twee noodstallen moeten optrekken. Maar ik wil niet meer meemaken hoe de dieren daar in de wintermaanden gestaan hebben. Ze stonden in de modder. Echt schandalig was het".
Als de situatie tegen de winter niet is opgelost, ziet de landbouwer zich verplicht om nog eens twintig beesten van de hand te doen. Ondertussen is het nog steeds de vraag wie de verantwoordelijkheid voor de instorting op zich zal nemen. Al tien maanden is er juridisch getouwtrek tussen de betrokken partijen: Interelectra dat de opdracht gaf voor het leggen van leidingen voor stroom, gas en water, de aannemer die de werken heeft uitgevoerd en de ontwerper.
"We hebben nog altijd geen zicht op de schade", zegt Mark Huygen, advocaat van Robert Colson. "Eerst is een claim van 300.000 euro vastgesteld, maar de gerechtsdeskundige, die een nieuwe aannemer aanstelde, komt uit op maar 150.000 euro. Daarbij heeft de aannemer zelfs geen attest om te mogen werken aan beschermde gebouwen. Sinds augustus laat de expert van het gerecht niets meer van zich horen. Het lijkt een hopeloze situatie".