nieuws

Geen enkele vissersboot gearriveerd in tsunami-landen

nieuws
De EU zou oude vissersboten aan tsunami-landen schenken. Dat was het plan. Tegen het idee maakte de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) al meteen bezwaar. De boten zouden niet nodig zijn, geen enkele land vroeg erom. Maar de EU zette door en het Europees Parlement zette het licht op groen om afgeschreven vissersboten van minder dan twaalf meter lengte weg te schenken. Uiteindelijk is geen enkele boot gearriveerd, stelt De Standaard vast.
17 mei 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
De EU zou oude vissersboten aan tsunami-landen schenken. Dat was het plan. Tegen het idee maakte de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) al meteen bezwaar. De boten zouden niet nodig zijn, geen enkele land vroeg erom. Maar de EU zette door en het Europees Parlement zette het licht op groen om 200 afgeschreven vissersboten van minder dan twaalf meter lengte weg te schenken. Uiteindelijk is geen enkele boot gearriveerd, stelt De Standaard vast.

Niet alleen de FAO, maar ook de groenen verzetten zich na de ramp heftig tegen het hele opzet.. "De boten die we naar ginder willen versassen, hebben een andere structuur en vissen op een andere manier dan men ginder doet. De hulp zal contraproductief werken en als er iets aan de boten hapert, zal niemand ze kunnen herstellen. Bovendien is de regio al overbevist", speechte europarlementslid Bart Staes toen.

Uiteindelijk bleek alleen Sri Lanka geïnteresseerd in vissersboten. 120 stuks. Maar toen de EU daarop bij haar lidstaten informeerde naar wie de boten kon leveren, bleek dat van alle 20 landen met een vissersvloot geen enkel land een boot naar Sri Lanka kon sturen. "Het hele initiatief heeft dus tot absoluut niets geleid", zeg Staes nu. "Onze vrees wordt waarheid: het hele vissersboten-idee was alleen een PR-stunt van de Europese Commissie".

Er is nog meer fout gegaan. In antwoord op een parlementaire vraag merkt de bevoegde EU-commissaris Joe Borg op dat veel EU-landen op eigen houtje geld hebben gegeven aan de tsunami-landen om hun vissersvloot herop te bouwen. Maar omdat de hulp niet goed gecoördineerd werd, varen er nu veel meer vissersboten rond en is de druk op het visbestand te hoog geworden. Als er geen gecoördineerde aanpak komt, zijn de kansen op succes klein, aldus Borg.

Bart Staes merkt voorts op dat de internationale ngo ActionAid al begin dit jaar een rapport publiceerde over hoe de kleinschalige visserij de dupe is geworden van alle ongecoördineerde hulpacties. Bovendien zijn er met EU-hulp nieuwe vissersboten gemaakt die helemaal niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Bart Staes maakt zijn bevindingen over aan Karel Pinxten, die voor de Europese Rekenkamer moet nagaan wat er met de tsunami-hulp is gebeurd.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek